Paspoort

Let op! De wachttijden en levertijden van paspoorten lopen snel op. In 2024 vragen meer mensen dan normaal gesproken een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart aan. Dit komt doordat de geldigheid van deze documenten in 2014 is veranderd van 5 naar 10 jaar. Wees op tijd met de aanvraag van uw nieuwe identiteitsbewijs.

Het aanvragen én ophalen van een paspoort doet u zelf. Voor het aanvragen maakt u een afspraak. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Hebt u het paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag voor 14.00 uur. U kunt het paspoort meestal de volgende werkdag ophalen.

Let op: Als ouder kunt u niet namens uw kind(eren) een paspoort aanvragen. U neemt uw kind(eren) mee naar het gemeentehuis.

Het paspoort is 10 jaar geldig. Dit geldt alleen voor personen van 18 jaar en ouder. Voor personen onder de 18 jaar is het document 5 jaar geldig. In het paspoort worden uw vingerafdrukken opgenomen.

Accordion item is ingeklapt
 • Uw huidige documenten. Hebt u een paspoort én een identiteitskaart? Neem deze allebei mee. Ook als ze niet meer geldig zijn.
 • Uw huidige document(en) vermist of gestolen? Meld dan hier  uw vermissing met uw DigiD of tijdens uw afspraak.
 • Een pasfoto. Let op de eisen.
 • Geld of pinpas

Bent u onlangs genaturaliseerd, breng dan ook uw vreemdelingendocument en het Koninklijk Besluit (KB) mee.Alle reisdocumenten waarover u beschikt, ook eventuele buitenlandse paspoorten indien u over meer nationaliteiten beschikt. Het oude (verlopen) Nederlandse reisdocument wordt ingenomen. Dit geldt ook voor een verlopen (Europese) identiteitskaart. Nog geldige documenten dient u alleen te tonen.

Net als een paspoort is en blijft een identiteitskaart eigendom van de staat. Daarom mag u geen (Nederlandse of Europese) identiteitskaart weggooien of vernietigen als de geldigheidsduur is verlopen. U moet hem namelijk inleveren als u een nieuw reisdocument aanvraagt, of dat nu een identiteitskaart is of een paspoort.

Accordion item is ingeklapt
 • Je vraagt je paspoort zelf aan. Je ouders of verzorgers mogen wel meekomen.
 • Je huidige documenten. Heb je een paspoort én een identiteitskaart? Neem deze allebei mee. Ook als ze niet meer geldig zijn.
 • Je huidige document(en) vermist of gestolen? Laat je ouders dit dan hier met DigiD melden of meld dit tijdens je afspraak.
 • Een pasfoto. Let op de eisen.
 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of degenen die het gezag hebben. De ouder(s) of degenen die het gezag hebben kunnen van te voren met DigiD de toestemming regelen. Dit moet voor de aanvraag van het reisdocument geregeld zijn.
 • Geld of pinpas.

Accordion item is ingeklapt

Is uw huidige reisdocument vermist of gestolen? Dan kun u hier uw vermissing melden met uw DigiD. U kunt dit ook tijden uw afspraak voor uw aanvraag van uw nieuwe reisdocument doen. Voor het maken van een afspraak klikt u hier.

U hoeft niet meer eerst naar de politie om aangifte te doen.

Nadat uw vermissing is geregistreerd, kunt u direct een nieuw document aanvragen en betalen. Neem daarvoor uw eventuele andere identiteitsdocumenten (Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart) mee. Met deze documenten kan indien van toepassing uw identiteit worden vastgesteld. 

Als u niet direct een nieuw document aanvraagt, is het toch verstandig om een verklaring van vermissing bij de gemeente af te leggen. De overheid registreert dan het documentnummer van uw vermiste paspoort of identiteitskaart. Deze registratie draagt bij aan de strijd tegen identiteitsfraude. U kunt uw vermissing digitaal doorgeven (met uw DigiD).

Vindt u uw paspoort of identiteitskaart terug nadat u aangifte heeft gedaan? Dan bent u verplicht dat document in te leveren bij uw gemeente.

Accordion item is ingeklapt

Tijdens een reis in het buitenland moet u in het bezit zijn van een geldig reisdocument. Als u dit niet heeft, kunt u in zeer uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden een noodpaspoort aanvragen. De Koninklijke Marechaussee geeft noodpaspoorten af. Aan de aanvraag van een noodpaspoort zijn kosten verbonden.

Lees op de site van Rijksoverheid meer over het aanvragen en de kosten van een noodpaspoort.

Accordion item is ingeklapt
 • Nationaal paspoort tot en met 17 jaar (5 jaar) € 63,40
 • Nationaal paspoort vanaf 18 jaar (10 jaar) € 83,85
 • Zakenpaspoort tot en met 17 jaar (5 jaar) € 63,40
 • Zakenpaspoort vanaf 18 jaar (10 jaar) € 83,85
 • Spoedtoeslag € 57,05

U kunt bij ons pinnen, dit heeft onze voorkeur. Contant betalen kan ook.

Accordion item is ingeklapt

Hebt u een andere achternaam dan uw kinderen? Dan kan dit problemen geven bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U hebt dan een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent; of het ouderlijk gezag heeft.

Meer informatie vindt u op:

Als u toestemming nodig heeft voor het reizen met een minderjarige, kunt u het toestemmingsformulier reizen met minderjarige invullen.

Accordion item is ingeklapt

Informatie over reis gerelateerde ziekten vindt u op de website van GGD reisvaccinaties.

Accordion item is ingeklapt

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met team Gemeentewinkel via 14 0488 of info@nederbetuwe.nl.

Accordion item is ingeklapt