Fietsen, wandelen en struinen

Neder-Betuwe heeft een prachtig rivierlandschap met mooie vergezichten, kronkelende dijken en monumenten, dat zich bij uitstek prima leent voor fietsen, wandelen en struinen. Elk seizoen is weer verrassend anders.

Wilt u een melding doen over eventuele schade aan bordjes e.d. die u onderweg tegenkomt? Geef het door aan Uit®waarde. De medewerkers zijn u dankbaar!

Fietsen

Naast verschillende kant-en-klare themaroutes, zoals de Laanboomroute Betuwe, Midden-Betuweroute, Betuwse Bloesem, Kersenroute Betuwe of de Landelijke Fietsroute Midden-Nederlandroute, bestaat de mogelijkheid om zelf een fietsroute te plannen via het fietsknooppuntensysteem.

In Neder-Betuwe is ook een FietStop bij het Veerhuis, Veerweg 1 in Opheusden. Dat is een servicelocatie, voor bijvoorbeeld gratis parkeren van de auto, iets eten en drinken, de elektrische fiets opladen of zelf kleine reparaties uitvoeren.

Voor meer informatie over bestaande routes en het fietsknooppuntensysteem, kunt u o.a. kijken op de volgende websites:

Wandelen

Er lopen twee Lange Afstand Wandelroutes dwars door onze gemeente:

 • Grote Rivierenpad’ (LAW 6) van Hoek van Holland naar Kleve.
 • Maarten van Rossumpad' (LAW 4) van Den Bosch naar Steenwijk.

De wandeltocht ‘Betuwe’ is te vinden bij de OV-stappers via de website van Wandelnet. Zie ook www.wandelnet.nl.

Er is een wandelroute langs de Linge die begint bij station Opheusden.

Ook in de Maneswaard in Opheusden zijn prachtige wandelmogelijkheden door de Uiterwaarde langs de Nederrijn.

In drie ‘passen’ in Dodewaard zijn wandelpaden aangelegd. In de Rozenpas, de Hoezelpas en de Panovenpas is het goed toeven. Laarzen zijn in de laatste twee passen overigens geen overbodige luxe.

Rondom Ochten zijn drie rondjes uitgezet: rondje Ochten, rondje Eldik en Rondje Pottum.

In 2013 is de ‘Betuwelinieroute’ aangelegd. Deze sluit in het noorden aan op de Grebbelinieroute. Voor meer informatie over de Betuwelinie wandelroute kunt u terecht op de website van de Agrarische Natuurvereniging Lingestreek. Meer informatie over de Grebbelinieroute kunt u vinden op de website van de Grebbelinie.

Klompenpaden

De klompenpaden zijn populair. Het zijn paden in het agrarisch cultuurlandschap die zoveel mogelijk over historisch tracé en onverharde paden via boerenland en landgoederen gaan. Het vertelt zowel de bewoners als de wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Met deze wandelroutes hopen Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht in samenwerking met bewoners, bezoekers, vrijwilligers en gemeenten bij te dragen aan de beleefbaarheid van het landschap en de cultuurhistorie en het vergroten van de toegankelijkheid van het platteland. Meer informatie kunt u vinden op www.klompenpaden.nl.

In onze gemeente zijn vier klompenpaden en twee in ontwikkeling. De huidige klompenpaden zijn:

Wandelen in Rivierenland

Op de website www.wandeleninrivierenland.nl is er een wandelkeuzenetwerk dat 1.000 kilometer aan wandelroutes samenbrengt en met elkaar verbindt via handige verwijzingen. Om een voorbeeld te noemen: de struinroute Dodewaard-Beuningen waarover is te lezen: ‘Nergens kun je het water en de uiterwaarden van zo dichtbij ervaren. In de Hiensche Uiterwaarden vind je eindeloze rust en ruimte. De uiterwaarden liggen relatief laag en lopen vaak onder water. Daarom gebruiken de boeren dit land zelden. Voor planten en dieren is het juist een plek waar zij ongestoord hun gang kunnen gaan.’ Een prachtplek dus voor de wandelaar om via een pad daarlangs te lopen.

Struinen

Struinen is eindeloos genieten van ongerepte flora en fauna. De struinroutes zijn bewegwijzerde wandelingen langs de rivier de Waal. Met de wandelschoenen aan, broodtrommel in de rugzak en de verrekijker in de aanslag doorkruis je de uiterwaarden. De natuurliefhebber geniet van de omgeving en de rust; de wandelaar van een sportieve uitdaging.

Het is mogelijk om via vijf routes langs de Waal te struinen vanaf Slot Loevestein tot aan Beuningen en van Slijk-Ewijk tot Fort Vuren.

Door onze gemeente lopen twee struinroutes langs de Waal.

 • Traject A loopt van Dodewaard/Druten naar Beuningen / Slijk-Ewijk.
 • Traject B van Dodewaard / Druten naar Tiel / Wamel.

Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website van Uit®waarde.

Veerpont

Wilt u de rivieren oversteken, dan kunt naast de bruggen, ook gebruik maken van twee veerponten.

Het veer tussen Opheusden en Wageningen vaart het hele jaar dagelijks* van ‘s ochtends tot ‘s avonds over de Nederrijn.

Het fiets-voetveer Dodewaard-Druten vaart van april t/m september in de weekenden en in de zomermaanden dagelijks over de Waal. Voor een actueel vaarschema* kunt u terecht op de website van Uit®waarde.

*onder voorbehoud van waterstanden

Het fiets-voetveer Dodewaard-Druten wordt mede gesponsord door gemeente Neder-Betuwe en onderstaande lokale ondernemers:

 • Assurantie Adviesbureau Prima voor Elkaar
 • Recreatiepark De Markplas
 • Herberg De Engel
 • Babypark Kesteren
 • Houdstermaatschappij Dekker BV
 • Verenigde Bedrijven de Beijer BV
 • Nationaal Fruitpark Ochten
 • Camping de Linie
 • Geurts Conservenfabriek BV
 • Café Het Centrum
 • DPA Cauberg-Huygen BV
 • Skoy VOF te Dodewaard