Honden in de gemeente Neder-Betuwe

Honden maken deel uit van onze samenleving. Zij geven vrolijkheid en kleur aan het leven van de hondenbezitter. Bovendien zijn honden soms zelfs onmisbaar als hulphond voor gehandicapten of bijvoorbeeld bij het opsporen van vermisten. Neder-Betuwe geeft honden graag de ruimte. Het is wel belangrijk dat die ruimte schoon blijft. En daar kunnen wij uw hulp bij gebruiken.

Als gemeente bieden wij voorzieningen en hebben we regels opgesteld. Hondenpoep op straat en in het groen of, erger nog, in speeltuinen is niet alleen vervelend en vies, maar ook ongezond. Overlast voorkomen is heel makkelijk: ruim de uitwerpselen van uw hond meteen op. Zo houden we samen de openbare ruimte schoon!

Lees ook:

Accordion item is ingeklapt

Wanneer u een (extra) hond aanschaft, moet u dit binnen één maand melden bij de gemeente.

Iedere hondenbezitter in Neder-Betuwe betaalt hondenbelasting. Heeft u meerdere honden? Dan betaalt u meer belasting. We maken geen onderscheid tussen een kleine of een grote hond. Wanneer u een hond aanschaft, maar ook als uw hond is overleden, of als u afstand van uw hond heeft gedaan, moet u dit schriftelijk melden bij de heffingsambtenaar van de afdeling Financiën. Hiervoor kunt u het formulier 'aan- en afmelding hondenbelasting' op de pagina over hondenbelasting gebruiken.

Er is sprake van het houden van een hond als één van de leden van uw huishouden een hond heeft. De aanslag is gericht aan de hoofdbewoner van het perceel.

Bij overlijden, verkoop of afstand doen van uw hond, heeft u recht op teruggave. Neemt u in de loop van het belastingjaar een hond of meerdere honden erbij, dan betaalt u extra belasting. In beide gevallen moet u dit melden bij de afdeling Financiën via bovenstaand formulier.

Is uw hond overleden of heeft u afstand gedaan, vergeet dan niet naast uw schriftelijke melding een bewijs van bijvoorbeeld dierenarts, de dierenambulance of een afstandsverklaring mee te sturen.

Lees hier meer over hondenbelasting.

Controle

Voorkom problemen en meld uw honden tijdig aan of af. De gemeente controleert regelmatig op hondenbezit. Blijkt u in het bezit van een of meer honden waarvoor u geen belasting betaalt, dan krijgt u een naheffingsaanslag en een geldboete opgelegd.

Kattenbelasting?

Een van de vragen die wij regelmatig krijgen, is waarom kattenbezitters geen belasting hoeven te betalen. Het antwoord hierop is dat in de Gemeentewet een lijst is vastgesteld van onderwerpen waarvoor de gemeente belasting mag heffen. Paarden, katten en andere dieren dan honden komen hier niet in voor.

Accordion item is ingeklapt
 • Opruimplicht: Overal geldt een opruimplicht, behalve buiten de bebouwde kom.

 • Opruimmiddelgebod: Hondenbezitters moeten een plastic of papieren zakje of een schepje bij zich hebben waarmee zij de uitwerpselen van hun hond(en) kunnen opruimen.

 • Aanlijnplicht: Overal geldt een aanlijnplicht, behalve buiten de bebouwde kom en de daarvoor speciaal aangewezen locaties binnen de bebouwde kom.

 • Speeltuinverbod: In speeltuinen mogen geen honden komen, uitgezonderd hulphonden.

 • Begraafplaatsverbod: Op begraafplaatsen mogen geen honden komen, uitgezonderd hulphonden.

 • Muilkorfgebod: Door de burgemeester aangewezen ‘gevaarlijke honden’ moeten in openbaar gebied of op het terrein van een ander een muilkorf dragen.

 • Kort aanlijngebod: Door de burgemeester aangewezen ‘gevaarlijke honden’ moeten in openbaar gebied of op het terrein van een ander aangelijnd zijn

Accordion item is ingeklapt

De gemeente biedt gratis hondenpoepzakjes aan. U kunt de zakjes op de volgende punten afhalen:

 • Coop Dodewaard - Molenpad 1 in Dodewaard

 • Plus - Hoofdstraat 29 in Kesteren

 • AVIA tankstation Echteld - Voorstraat 45 in Echteld

 • MCD Supermarkt (klantenservice) - Dokter M van Drielplein 1 in Ochten

 • Piet van Walsem (winkel) - Dorpsstraat 2A in Opheusden

 • Gemeentehuis (receptie) - Burgemeester Lodderstraat 20 in Opheusden

Accordion item is ingeklapt

In de kernen van Neder-Betuwe vindt u een aantal uitlaat- en speelvelden:

Dodewaard

 • Gieser Wildeman – hondenspeelveld

Echteld

 • Kerkeland (naast pad tussen voetbalveld en trapveld)

Kesteren

 • Adriaan van Ostadestraat –  hondenspeelveld
 • Keetjesbongerd (bij trapveld) – hondenspeelveld

Ochten

 • Cuneraweg bij fontein – hondenspeelveld

Opheusden

 • Hazelaarstraat – hondenspeelveld

Op de hondenspeelvelden mag uw hond vrij en aangelijnd lopen. Buiten de bebouwde kom mag dat ook  - mits het veilig is. 

Accordion item is ingeklapt

Heeft u wensen en ideeën over plekken voor een speel- of losloopveldje voor honden? Of weet u een plek voor een extra afvalbak om uw poepzakje in te gooien? Misschien heeft u een ander idee voor hondenvoorzieningen of vragen. Laat het ons weten! Stuur een mail naar info@nederbetuwe.nl of bel met 14 0488.

Voor meer informatie over de hondenbelasting kunt u contact opnemen met team Belastingen van de afdeling Bedrijfsvoering via 14 0488 of info@nederbetuwe.nl.

Wetten

Accordion item is ingeklapt

Via de site www.hondenbescherming.nl kunt u verschillende (gratis) brochures aanvragen en downloaden. Ook zijn er verschillende hondenscholen en verenigingen in de regio die cursussen verzorgen en u bij de opvoeding van uw hond kunnen helpen.