Iedere hondenbezitter in Neder-Betuwe betaalt hondenbelasting. De hoogte van de aanslag is afhankelijk van het aantal honden dat u bezit. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen een kleine of een grote hond. Wanneer u een hond neemt, maar ook als uw hond is overleden, of als u afstand van uw hond heeft gedaan, moet u dit schriftelijk melden bij de heffingsambtenaar van de afdeling Financiën. Het DigiD formulier vindt u onderaan deze pagina.
Er is sprake van het houden van een hond als één van de leden van uw huishouden een hond in bezit heeft. De aanslag wordt opgelegd aan het hoofdbewoner van het perceel.
Lees hier meer over hondenbelasting.
Kattenbelasting?
Een van de vragen die regelmatig gesteld wordt, is waarom er voor katten geen belasting betaald wordt. Het antwoord hierop is dat in de Gemeentewet een lijst is vastgesteld van onderwerpen waarvoor de gemeente belasting mag heffen. Paarden, katten en andere dieren dan honden worden hierin niet genoemd.
Melding van uw hondenbezit
De houder van een hond is verantwoordelijk voor de aangifte van de hond bij de gemeente. Als u een (extra) hond aanschaft, moet u hiervan binnen één maand aangifte doen.
Bij overlijden, verkoop of afstand doen van uw hond, heeft u recht op teruggave. Neemt u in de loop van het belastingjaar een hond of meerdere honden erbij, dan betaalt u extra belasting. In beide gevallen maakt u hiervan melding bij de afdeling Financiën via het formulier 'aan- en afmelding hondenbelasting' op de pagina over hondenbelasting.
Is uw hond overleden of heeft u afstand gedaan, vergeet dan niet naast uw schriftelijke melding een bewijs van bijvoorbeeld dierenarts, de dierenambulance of een afstandsverklaring bij te voegen.
Controle
Wie zijn hond tijdig aangeeft of afmeldt voorkomt problemen. De gemeente controleert regelmatig op hondenbezit. Blijkt u in het bezit van een of meer honden waarvoor u geen belasting betaalt, dan krijgt u een naheffingsaanslag en een geldboete opgelegd.