Hondenbelasting

Iedere hondenbezitter in Neder-Betuwe betaalt hondenbelasting. De hoogte van de aanslag is afhankelijk van het aantal honden dat u bezit. We maken geen onderscheid tussen een kleine of een grote hond. U kunt uw hond(en) online aanmelden of afmelden (binnen 6 weken).

Accordion item is ingeklapt

Wanneer u een hond neemt, maar ook als uw hond is overleden, of als u afstand van uw hond heeft gedaan, moet u dit schriftelijk melden bij de gemeente. Dat kan met behulp van een aangiftebiljet, voorzien van bewijsstukken (bijvoorbeeld een verklaring van de dierenarts).

De belasting wordt niet geheven voor honden:

  • die zijn opgeleid tot en dienen als blindengeleidehond en in hoofdzaak als zodanig door een blind persoon worden gehouden;
  • die zijn opgeleid tot en dienen als assistentiehond en in hoofdzaak als zodanig door een gehandicapt persoon worden gehouden;

Ook honden die in een asiel of een kennel voor de verkoop worden gehouden en honden jonger dan 3 maanden die nog bij de moeder worden gehouden zijn vrijgesteld van hondenbelasting.

Rechts op de pagina vindt u de button naar de mogelijkheden om uw hond aan- of af te melden met het e-formulier (DigiD). Indien u geen gebruik maakt van DigiD kunt u telefonisch of via e-mail een aan- of afmeldformulier aanvragen. U ontvangt het dan per post of per email.

Accordion item is ingeklapt

Regelmatig vinden huis-aan-huis controles plaats op hondenbezit. Als we constateren dat u in het bezit bent van een hond, zonder dat er aangifte is gedaan en/of hondenbelasting is betaald, kunt u een boete krijgen.

Accordion item is ingeklapt

Hondenbelasting 2023

  • Voor de eerste hond is het tarief: € 76,43 per jaar
  • De tweede hond kost: € 102,69 per jaar (u betaalt voor 2 honden in totaal € 179,12. Dat is € 76,43 voor hond 1 + € 102,69 voor hond 2)
  • De derde hond kost: € 127,81 (u betaalt voor 3 honden in totaal € 306,96. Dat is € 76,43 voor hond 1 + € 102,69 voor hond 2 + € 127,81 voor hond 3)
  • Een kennel kost: € 228,06 per jaar

Accordion item is ingeklapt

Voor meer informatie kunt u terecht bij team Belastingen/ WOZ via 14 0488 of woz@nederbetuwe.nl.