024-033 Campagne rond criminaliteit in huurwoningen van start

Staat jouw deur open voor iedereen? Met deze vraag is afgelopen week de campagne van Meld Misdaad Anoniem rond huurwoningen gestart. Neder-Betuwe doet samen met woningcorporatie Thius mee aan deze campagne.

Huurwoningen worden soms misbruikt door criminelen om wapens en cash op te slaan, te dealen, drugs te versnijden of voor illegale prostitutie. Ze krijgen toegang doordat bewoners een kamer of ruimte afstaan. De campagne vergroot het bewustzijn van huurders, brengt signalen onder de aandacht en verlaagt de drempel om te melden.

Veiligheid in de buurt

Naast de directe gevolgen voor kwetsbare huurders heeft criminaliteit een grote impact op de veiligheid in de buurt. De campagne roept daarom op om verdachte signalen (anoniem) te melden. Burgemeester Jan Kottelenberg: “Dankzij meldingen hebben we het afgelopen jaar al een aantal misstanden in woningen ontdekt. Aan onze inwoners en ondernemers doe ik daarom de oproep om verdachte situaties te blijven melden.”

Hulp bewoners onmisbaar

Buurtbewoners signaleren het vaak als eerste als er iets niet klopt bij een woning of als iemand in een kwetsbare situatie zit. De campagne helpt om signalen te herkennen zoals het slepen met tassen of spullen, verschillende dames of mensen die ergens naar binnen gaan of staan te wachten, nachtelijke klusgeluiden of een chemische lucht of hennepgeur. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort onmisbare meldingen.

Melden helpt!

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers zorgt ervoor dat melders anoniem blijven en behandelt de meldingen met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.

Gezamenlijke aanpak gemeenten en corporaties

De campagne ‘Staat jouw deur open voor iedereen?’ is een samenwerking tussen woningcorporaties, gemeenten en de politie. Meer informatie is te vinden op de campagnepagina van Meld Misdaad Anoniem