024-009 Koninklijke onderscheiding voor Bert Budding uit Echteld

Op vrijdag 1 maart 2024 ontving de heer L.M. (Bert) Budding uit Echteld de versierselen die behoren bij de Koninklijke Onderscheiding ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’. Burgemeester Jan Kottelenberg van Neder-Betuwe reikte de deze aan hem uit in dorpshuis De Hoge Hof in Echteld.

In zijn toespraak noemde burgemeester Kottelenberg Bert Budding een meesterverbinder: “Een meedenker op wie je nooit tevergeefs een beroep doet. Die om zich heen kijkt en ziet wat nodig is om Echteld een fijn en leefbaar dorp te houden. Je benut je vele talenten, niet alleen voor jezelf maar ook voor je dorp en ver daarbuiten. Samen met al die actieve verenigingen.”

Vele vrijwillige activiteiten

Bert Budding is onderscheiden voor het vele vrijwilligerswerk dat hij sinds decennia doet in en voor het dorp Echteld. Zo is hij sinds 1992 bestuurslid van de Oranjevereniging en Comité 4/5 mei Echteld. Hij was eerst 16 jaar secretaris en sinds 2008 voorzitter. Bert Budding was in 1992 mede-oprichter van Stichting Oud Papier Echteld en sinds die tijd vrijwilliger. De opbrengsten gaan naar de plaatselijke Prins Willem-Alexanderschool waar hij sinds 1995 actief is, onder meer als voorzitter van de ouderraad en als vrijwilliger voor veel activiteiten als het Sinterklaasfeest en de musical. Ook geeft hij gastlessen rond 4 en 5 mei voor de leerlingen en bezoekt met hen oorlogsmusea.

Daarnaast is Bert Budding sinds 2011 vrijwilliger bij Toneelvereniging de Toffies in Echteld, sinds 2020 vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Echteld en sinds 2022 voorzitter van Energiecoöperatie Echteld/Lienden.