024-006 Neder-Betuwe Speld voor Karel van de Kolk en Ruth van de Kolk van vogelvereniging Zang en Kleur Opheusden

Beiden waren zo’n 25 jaar actief binnen het bestuur van vogelvereniging Zang en Kleur in hun dorp, Karel van de Kolk en Ruth van de Kolk uit Opheusden. Op 31 januari 2024 reikte wethouder Nees van Wolfswinkel tijdens een verenigingsavond bij Dierenspeciaalzaak de Driesprong in Kesteren aan hen de Neder-Betuwe Speld uit.

Nees van Wolfswinkel tijdens de uitreiking: “Jullie zijn een ijzersterk team met veel energie en jong bovendien. Jullie hebben je jarenlang ingespannen voor de vereniging. Mede dankzij jullie heeft Zang en Kleur toekomstperspectief.”

Boegbeelden

Karel van de Kolk had 27 jaar zitting in het bestuur. Hij was onder meer ringencommissaris wat inhoudt dat hij duizenden ringen aanvroeg voor de vogels van de leden. Een aantal jaren vervulde hij ook met verve de rol van voorzitter.

Ruth van de Kolk deed vierentwintig jaar lang bestuurswerk. Als secretaris zorgde hij onder meer voor de vergaderingen, notulen en ledenadministratie. Hij was een belangrijke kartrekker voor de jaarlijkse vogelshows.

De broers zijn een belangrijk boegbeeld voor de club die al ruim 70 jaar bestaat en ongeveer 85 leden heeft. Hoewel ze nu uit het bestuur zijn, blijven zij lid van de vogelvereniging. In het verleden kweekten zij valkparkieten. Ooit werden zij met drie vogels wereldkampioen.

Onder de indruk

Wethouder Nees van Wolfswinkel: ‘Ik maak me weleens zorgen over het verenigingsleven in onze gemeente. Er is veel vergrijzing, en soms houden verenigingen op te bestaan. Nieuwe en jonge leden zijn belangrijk voor het voortbestaan. Daarom ben ik onder de indruk van de inzet van Karel en Ruth voor hun vereniging Zang en Kleur. Zij hebben al op jonge leeftijd verantwoordelijkheid genomen.”

Over de Neder-Betuwe Speld

Met de Neder-Betuwe Speld - een verzilverd boomblad - waardeert gemeente Neder-Betuwe personen voor een bijzondere prestatie, initiatief of werkzaamheden voor de gemeenschap van Neder-Betuwe. Zij kunnen hiervoor worden voorgedragen. Het kan gaan om iets dat heel veel jaren in beslag nam maar soms kan het ook gaan om ‘het moment’.