024-003 ’t Klompenzitje in Dodewaard vernieuwd en feestelijk geopend

‘’t Klompenzitje’ aan de Waalbandijk in Dodewaard is vernieuwd en op 10 januari officieel in gebruik genomen. Het is het resultaat van de winnende inzending van Mieke Laros uit Dodewaard van prijsvraag ‘Landschapsfonds Neder-Betuwe, editie 2022-2023’.  

Buurtgenoot Mieke bracht het idee in een duurzaam en groen zitje te maken voor wandelaars van Klompenpad ‘Hiensepad’ op de plek waar Nel en Johan Huiberts al een oude picknickbank hadden neergezet.

Veel wandelaars

Nel Huiberts: “In coronatijd waren er veel wandelaars op het Hiensepad; alle bankjes in de omgeving waren vol. Wij knapten daarom een oude picknickbank op en plaatsten die op ons erf. Zoveel mensen maakten er gebruik van, we dachten al na over meer zitruimte. Door het idee van Mieke is het een hele mooie, groene zitplek geworden. We zijn er ontzettend blij mee!”

Gastvrijheid

Wethouder Stefan van Someren: “Het is fijn dat ook onze inwoners met ons meedenken over het landschap en met ideeën komen om onze gemeente nog mooier te maken. Dit initiatief laat ook nog eens een enorme gastvrijheid zien: op je eigen terrein een rustplek maken voor wandelaars is een fantastisch gebaar.”

Groene invulling van de omgeving

Koen Akkerman van K3Delta: “We willen graag dat mensen het landschap en natuurlijk ook hun eigen omgeving kunnen beleven. En we vinden het geweldig wanneer mensen kunnen en willen meedenken over een groene invulling van hun omgeving. Als K3 dragen we dan ook heel graag bij aan het mogelijk maken van mooie ideeën zoals dat van Mieke.” Aannemer Van de Bijl en Heierman uit Opheusden gaf het zitje de mooie metamorfose.

K3Delta

K3Delta is gespecialiseerd in duurzame gebiedsontwikkeling bij de winning van zand en grind. Ze werkt onder meer aan plan Lingemeren tussen Neder-Betuwe en Buren. In 2014 sprak het bedrijf met gemeente Neder-Betuwe af verschillende zaken uit het gemeentelijke Landschapsontwikkelingsplan tot stand te brengen. Daarnaast stelt K3Delta elk jaar €10.000,- beschikbaar voor ideeën van inwoners, verenigingen en stichtingen. In juni start een nieuwe ronde om ideeën aan te dragen en waarover een jury zich buigt. Eerder ingebrachte ideeën kunnen opnieuw ingeleverd worden.