Zo groen als gras! Maar het gras is niet altijd groen…

Column wethouder Herma van Dijkhuizen

Zo groen als gras! Zo zien de korf- en voetbalvelden in Kesteren er sinds kort uit. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Een balletje trappen kan ook prima in de winter. Nou ja, misschien wat lastiger bij vorst of sneeuw. Maar als dat zo is, dan schaatsen we natuurlijk. Bij de renovatie van de velden is uiteraard rekening gehouden met het milieu. In plaats van vervuilende asfaltkorrels kregen de velden kurkkorrels. De uitbreiding van de speelvelden is een goed teken: het ledenaantal van de verenigingen groeit.

Uit het groeiende aantal leden bij een sportvereniging kunt u denken dat het vanzelfsprekend lijkt om kinderen lid te laten worden van een sportvereniging. Maar zo makkelijk is dat voor veel mensen inmiddels allang niet meer. Ik hoor de laatste tijd steeds vaker een andere kant. Bijvoorbeeld van ouders die door oplopende kosten, dure boodschappen of een hoge hypotheek/huur de contributie voor een sport van hun kinderen niet kunnen betalen. Dat is schrijnend en willen we niet in Neder-Betuwe.

Een gezonde leefstijl, sporten en bewegen, gezonde en actieve verenigingen, het maakt mij blij. Bewegen in de buitenlucht en dat ook nog in groepsverband. Dat bevordert je gezondheid en je welzijn.

Heeft u moeite met het betalen van de contributie? Praat erover. Het financieel spreekuur in de verschillende dorpshuizen is zo’n plek waar u terecht kunt met zorgen en vragen over uw inkomsten en uitgaven. We willen als gemeente u ondersteunen waar we kunnen. Zo heeft de gemeente de regeling van het Kindpakket van waaruit een sportlidmaatschap, fiets of laptop kan worden betaald als u zelf het geld hiervoor niet hebt. Daarnaast zijn veel activiteiten gratis, zoals de beweegbus, speeltuinen, het beweegpark en de voetbalkooien. En wist u bijvoorbeeld dat sportverenigingen subsidie aan kunnen vragen voor jeugdleden? Zo blijven de kosten voor een lidmaatschap laag en kunnen kinderen blijven sporten op het groene gras.

Herma van Dijkhuizen
Wethouder sociaal domein