Winterlandschappen in gemeentehuis Neder-Betuwe

Johannes Vermeer en Henk van Tuil tonen hun winterlandschappen

De winterlandschappen in het gemeentehuis

Sneeuw, bomen, winterluchten, uiterwaarden, een schaatser. Met de expositie ‘Winter’ laten Johannes Vermeer uit Opheusden en Henk van Tuil uit Ochten een deel van hun werk zien in de hal van het gemeentehuis. Welkom om te komen kijken tijdens de openingstijden. De expositie is tot 12 februari 2024.

Johannes Vermeer schildert sinds 1985 met olieverf. Op zijn schilderijen zijn vooral landschappen en stillevens te zien. Veel aandacht besteedt hij aan de luchten. Bomen schilderen heeft zijn voorkeur, geïnspireerd door bomendorp Opheusden. Sinds jaren werkt hij onder de naam Atelier ‘De Dijk’ dat op afspraak te bezoeken is. Thema ‘de dijk’ verwijst naar zijn woonomgeving én naar het vaak terugkerende thema in zijn werk.

Henk van Tuil werd geschoold tot huis-, reclame- en decoratieschilder en behaalde het predicaat ‘Vakbekwaam’. Hij volgde ook de opleiding tot restauratieschilder. Een specialiteit van hem is ook de schildertechniek ‘trompe l’oeil’ oftewel ‘gezichtsbedrog’: bijvoorbeeld, een werk lijkt prachtig ingelijst maar in  werkelijkheid is de inlijsting ook geschilderd. In de vitrine ook een foto van hem, 55 jaar geleden, in schaatsoutfit op het ijs.