Wat ons samenbindt

Column burgemeester Jan Kottelenberg

Deze week is de week van Koningsdag. Voor mij begint Koningsdag al op 26 april ’s ochtends, met de jaarlijkse lintjesregen. Een feestelijk gebeuren waarbij inwoners van Neder-Betuwe, die zich bijzonder hebben ingespannen voor onze samenleving, een Koninklijke onderscheiding krijgen opgespeld. Heerlijk om te zien hoe zij daardoor verrast worden! ‘s Middags volgt er dan altijd een gezellig samenzijn met alle gedecoreerden in onze gemeente. Een illuster gezelschap.

Dan volgt een kort nachtje. Gewoontegetrouw zal de jeugd wel weer gaan ‘luilakken’ en ons met veel lawaai in alle vroegte wakker doen schrikken. Een lokale traditie om u en mij bijtijds uit bed te krijgen voor het vieren van de verjaardag van onze vorst. Wat mij betreft hoeft dat overigens niet zó vroeg! Het luilakken neemt de laatste jaren hier en daar helaas onverantwoorde vormen aan. Er is met de jeugd inmiddels besproken dat omgebouwde auto’s niet worden toegestaan, vanwege de veiligheid van de bestuurders en omstanders.

Maar dan is het feest. We hullen ons in oranje kleuren en vieren massaal de 56e verjaardag van onze koning. Petje af voor de Oranjecomités die voor deze dag weer talloze leuke activiteiten georganiseerd hebben! Op Koningsdag ervaren velen van ons weer de bijzondere band tussen het Huis van Oranje en het Nederlandse Volk. Ik heb veel waardering voor onze vorst en ons vorstenhuis, vanuit het verleden, maar ook nu in deze verwarrende tijden. Zoals u zich wellicht herinnert waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima in 2019 op een werkbezoek in onze gemeente. Ik heb toen gemerkt hoe professioneel, maar ook hoe menselijk en betrokken ons koningspaar is. Laten we dan op 27 april opnieuw het eeuwenlange verbond vieren tussen het Huis van Oranje en ons, inwoners van Neder-Betuwe. Namens ons allen zal ik onze koning op 27 april daarom van harte feliciteren met zijn verjaardag, én met zijn tienjarig jubileum als koning.

Jan Kottelenberg
Uw burgemeester