Steun en medeleven

Afgelopen week wapperde de Israëlische vlag voor ons gemeentehuis. Een besluit van ons college. Het is als teken van medeleven, steun en verbondenheid met allen die het slachtoffer zijn van het grove geweld van Hamas tegen onschuldige burgers.

De schokkende en droevige gebeurtenissen in en rondom Israël raken ons diep. Onze gedachten zijn bij hen die lijden en die zoveel onrecht wordt aangedaan. Het is ook een teken van medeleven aan de mensen die in angst en onzekerheid leven om hun familie en vrienden in deze gebieden. Wij wensen allen die zich inzetten voor de vrede in Israël en de Palestijnse gebieden kracht en wijsheid toe.

De afgelopen tijd heeft ook de Oekraïense vlag diverse keren bij ons gemeentehuis gehangen. Ook als teken van steun aan een land waarvan de inwoners te maken hebben met het nietsontziende geweld van Rusland, van president Poetin.

Welke aandacht er nu ook terecht naar Israël uitgaat, ik hoop en verwacht dat wij solidair blijven met de Oekraïense medemens. Op deze plaats wil ik nogmaals mijn dank uitspreken aan de inwoners van Neder-Betuwe die op grote schaal hun steun hebben gegeven en nog geven aan vluchtelingen uit Oekraïne. Het meest zichtbare hiervan is de opvang van weeskinderen in Kesteren. Kinderen op de vlucht. Goed dat ze bij ons veilig zijn. Ik denk ook aan onze inwoners die Oekraïense mensen in huis hebben. Het duurt lang, die oorlog. Ik hoop dat uw schouders het kunnen blijven dragen.

Laten we er ook op attent zijn of onze hulp nodig is bij de steun aan vluchtelingen. Want nog steeds is het zo dat mensen het oorlogsgeweld ontvluchten en zich melden aan onze poort. Voor velen van ons is de oorlog op de achtergrond geraakt. Voor even zovelen is de oorlog nog dagelijkse werkelijkheid, ook in Neder-Betuwe. Beste mensen, alvast dank voor jullie blijvende steun!

Jan Kottelenberg,
Burgemeester