Samen de toekomst: Subsidie en energieadvies voor verenigingen, kerken en dorpshuizen

De subsidie is er voor hoge energiekosten in 2022 én energieadvies om gebouwen te verduurzamen.

Muziekvereniging Kunst en Vriendschap op straat

Verenigingshal De Eng

Veel maatschappelijke organisaties hebben door de coronacrisis moeilijke perioden gehad. De stijging van de energielasten in 2022 kwam daar nog eens bovenop. Om de financiële gevolgen van de gestegen energiekosten op korte termijn op te vangen, stelt de gemeente Neder-Betuwe subsidie beschikbaar. Ook kunnen zij 2000 euro subsidie aanvragen voor energieadvies voor het verduurzamen van hun accommodatie of gebouw.

Subsidieregel energiecompensatie maatschappelijke organisaties

De nieuwe subsidieregeling is voor maatschappelijke organisaties die te hoge energielasten hebben, maar ook voor organisaties die (nog) geen hoge energierekening hebben, maar wel hun accommodatie willen verduurzamen. De gemeente Neder-Betuwe wil organisaties ook de mogelijkheid geven om duurzaamheidsmaatregelen voor de toekomst te nemen, zodat zij hun energiekosten omlaag brengen.

Maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk mèt een eigen energieaansluiting

De subsidieregeling is bedoeld voor maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk in Neder-Betuwe, die over een eigen energieaansluiting beschikken. Hieronder vallen in elk geval dorpshuizen, (sport)verenigingen en kerken. Zij kunnen voor twee soorten kosten subsidie aanvragen: compensatie energiekosten 2022 èn energieadvies voor 2023 en verder.

Compensatie energiekosten 2022

De eenmalige subsidie kan worden verleend als tegemoetkoming voor de energielasten voor de periode 1 maart 2022 tot en met 31 december 2022.

Zolang het past binnen de totale subsidiebudget (€ 119.000) dat voor deze regeling beschikbaar is gesteld, compenseert de gemeente het werkelijke energieverbruik op basis van de door het Rijk vastgestelde prijsplafonds 2023 voor elektriciteit- en gasverbruik. Het gaat hierbij om de maximale prijs van € 0,40 per kWh elektriciteit en €1,45 per m3 gas.

Subsidie voor een energieadvies à 2000 euro

Maatschappelijke organisaties kunnen ook subsidie aanvragen voor de kosten van het inwinnen van een energieadvies of - onderzoek over welke duurzaamheidsmaatregelen zij

unnen nemen om de energiekosten omlaag te brengen. De aanvragende organisatie krijgt hiervoor eenmalig € 2.000 per accommodatie in Neder-Betuwe. Het is mogelijk om alleen deze subsidie van € 2.000 aan te vragen. 

Het inwinnen van energieadvies

Een goede onafhankelijke partij voor het inwinnen van energieadvies is Energie Zakelijk. Maatschappelijke organisaties kunnen hier gebruik van maken.
Meer informatie: https://energiesamenrivierenland.nl/zakelijk/dorpshuis_vereniging/

Voor het aanvragen van de subsidie en meer informatie, gaat u naar www.samendetoekomst.nl