Onderzoek om dak- en thuislozen in kaart te brengen

Slapende man onder slaapzak en met grote tas

Samen met welzijnsorganisaties, (nood)opvang, woningbouwcoöperaties, sociale teams, stichtingen en tal van andere organisaties doet gemeente Neder-Betuwe mee aan het in kaart brengen van mensen die dak- en thuisloos zijn in de regio Gelderland-Zuid. Dit gebeurt volgens de zogenoemde ETHOS-light methode. Organisaties die in onze regio direct of indirect met hen in contact staan vullen op 9 april (of in de twee weken erna) een korte vragenlijst in over alle mensen in een leefsituatie van dak- of thuisloosheid.

Er zijn veel verschillende leefsituaties waarin dak- en thuisloze mensen verblijven. Zo slapen zij niet allemaal buiten of in een opvang. Er zijn ook veel mensen die bij familie, vrienden of derden verblijven. Mensen die in een schuur, auto, stacaravan, op een vakantiepark of andere plekken waar zij niet zichtbaar zijn verblijven horen volgens de ETHOS-definitie ook bij de groep dak- en thuislozen. Hoe meer we hierover weten, hoe beter we kunnen inzetten op het voorkomen en terugdringen van dak- en thuisloosheid in onze regio.

Komt u als professional of vrijwilliger (in)direct in contact met (dreigend) dak- en thuisloze mensen en is uw organisatie nog niet benaderd om mee te doen aan het onderzoek? Neem dan contact op via ethos-telling@nijmegen.nl. U ontvangt dan meer informatie over het ETHOS-Light telonderzoek en we gaan graag in gesprek over deelname van uw organisatie aan het onderzoek.

Meer weten over de ETHOS-Light methode? Ga naar ETHOS telling dak- en thuisloosheid in Nederland - Kansfonds