Natuur- en milieueducatie in Neder-Betuwe op losse schroeven

Annemieke Jansen, coördinator van NME Betuwe, heeft een doos met informatie over watervogels vast terwijl ze op tafel zit in haar huidige kantoor.

NME Betuwe, de stichting voor Natuur- en Milieu Educatie, organiseert al vele jaren lessen en excursies voor de veertien basisscholen in Neder-Betuwe. Kinderen leren over de waarde en het behoud van onze natuur. Ze ruimen samen zwerfafval op of leren over dieren, bomen en planten, klimaatverandering en duurzaamheid. Een gastles van het NME is super leuk! Maar het voortbestaan van het NME staat op het moment op losse schroeven. We spreken met Annemieke Jansen, de coördinator van NME Betuwe. 

Hallo Annemieke, het voortbestaan van NME Betuwe is onzeker. Kun jij daar iets meer over vertellen? 

"Ja, we hebben op het moment een probleem. De huur van het pand, waar NME nu in gehuisvest is, is opgezegd. Gelukkig duurt het nog even, maar we moeten er uiterlijk in het voorjaar van 2025 uit. Vóór die tijd moeten we wel iets nieuws vinden. Ik ben optimistisch, maar eerlijk gezegd maak ik me wel een beetje zorgen. Ik hoop zo dat iemand belt, dat er een geschikte ruimte voor ons is."

Oké, jullie moeten dus verhuizen naar een nieuwe ruimte. Wat zoeken jullie precies? 

"Het huidige pand aan de Tielsestraat in Opheusden staat vól met leskisten en andere materialen. We zoeken ruimte voor opslag van de spullen en een kantoortje/vergaderruimte om te overleggen met vrijwilligers of scholen. Een garagebox zonder verwarming is daarom niet geschikt. We zoeken ruimte, liefst in Neder-Betuwe, ter grootte van één of twee klaslokalen."

Al vele jaren hebben jullie contact met de scholen. Wat doen jullie zoal? 

"NME Betuwe bestaat uit een groep vrijwilligers met passie voor natuur en milieu. We zijn op dit moment met z’n achten. We bieden lessen en leskisten aan voor de basisscholen. We verzorgen gastlessen en excursies, maar geven ook trainingen en adviezen."

Waarom moet Natuur- en Milieu Educatie op scholen blijven?  

"We willen een positieve boodschap meegeven. Klimaatverandering, plastic soep in de oceanen, energieschaarste, het zijn allemaal dingen die je somber kunnen maken. Wij laten zien dat kleine stapjes soms een groot effect hebben. Als iedereen een beetje meehelpt, met bijvoorbeeld het opruimen van zwerfafval, dan is dat bij elkaar een hele berg. Kinderen leren dat we samen veel kunnen doen en betekenen."

We horen dat sommige directeuren van de basisscholen al een brief hebben geschreven, omdat ze zich zorgen maken dat het aanbod van NME verdwijnt. 

"Onze hoofddoelgroep bestaat uit basisschoolleerlingen. Zij zijn de volwassenen van de toekomst. We doen dit al jaren en veel scholen zien onze materialen en gastlessen als een waardevolle aanvulling op het reguliere onderwijs. Het is een leuke vorm van praktijkonderwijs en een excursie is weer eens wat anders voor de leerlingen. We zijn erg blij met de steun van directeuren, leerkrachten en ouders."

Jullie zoeken ook vrijwilligers. Naar wie zijn jullie op zoek?  

"We zoeken inderdaad vrijwilligers en dat valt niet mee. Andere organisaties zoeken die ook. Wij zoeken mensen met hart voor de natuur en het milieu. Aanwas met nieuwe ideeën is heel welkom. Jonge mensen hebben weer een andere kijk op hoe we dingen in de toekomst het beste kunnen aanpakken. Misschien kunnen we daarmee ook andere doelgroepen bereiken. We zijn op zoek naar doeners én denkers."

Contactgegevens NME Betuwe 

Heeft u een idee voor een nieuwe ruimte voor het NME? Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Of wilt u het NME op een andere manier steunen? Neem dan contact op met Annemieke Jansen via M: 06-206 417 77 of nmebetuwe@gmail.com. Meer informatie over NME is te vinden op www.nmebetuwe.nl