Maquettes de Groene stad in vitrines gemeentehuis

Vergroen je omgeving. Dat was de opdracht die leerlingen van het ‘groene lyceum’ van Yuverta in Kesteren kregen voor het project de Groene stad. Zij maakten een aantal maquettes waarmee zij laten zien welke ideeën ze hebben voor het vergroenen van woonwijken in Neder-Betuwe. De werkstukken zijn tot en met 15 maart 2024 te zien in de vitrines in de hal van het gemeentehuis.

Het groene lyceum van vmbo-school Yuverta is voor leerlingen met havo in hun schooladvies die graag leren door te doen. Leerlingen halen hiermee in zes jaar een vmbo-tl én een mbo-niveau 4 diploma. Daarna kunnen zij doorstromen naar het hbo. De leerlingen werken elke week drie lesuren aan een project met een groen thema. Na tien weken presenteren zij het resultaat. De afgelopen tien weken hebben zij aan het project de Groene stad gewerkt.

Groen in de stad

Groen in de stad is door klimaatverandering steeds belangrijker. Warmte blijft in woonwijken meer hangen en dat heeft invloed op onze flora en fauna en de leefbaarheid in steden en dorpen. Begrippen als biodiversiteit en klimaatadaptatie vragen om actie. En die uitdaging gingen de leerlingen van Yuverta aan.

Maquettes

Na een aantal actieve lessen over duurzame energie, biodiversiteit, klimaatadaptatie, leefbaarheid, maatschappijleer en nadenken over toepassingen van groen in de omgeving gingen de leerlingen aan de slag. Zij deden onderzoek naar een wijk in Neder-Betuwe en hebben daar een vlog over gemaakt. Daarna maakten zij een schets van de wijk en hebben zij een ontwerp voor een maquette gemaakt waarmee zij hun ideeën voor een groenere omgeving presenteren. De laatste twee weken van het project hebben zij de maquettes in elkaar gezet.

Presentatie

Wethouder Marien Klein bekeek alle maquettes aandachtig en had veel vragen aan de leerlingen. “Het was erg leuk om te zien en te horen welke creatieve ideeën deze leerlingen hebben bedacht”, zegt hij/. “Van een vlindertuin bij Pottum tot een daktuin op het Babypark magazijn met een fijnstofwasser van mos op bedrijventerrein Het Panhuis in Kesteren. Door klimaatverandering is een groene omgeving steeds belangrijker. Deze jongeren hebben hier goed onderbouwde plannen voor bedacht die te gebruiken zijn in onze dorpen.”

Expositie

Na de presentatie hebben de leerlingen van Yuverta een expositie ingericht met hun maquettes. De werkstukken zijn tot en met 15 maart te zien in de vitrines in de hal tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.