Hartelijk dank inwoners, voor de mooie dorpsgesprekken

Collage van zes foto's genomen tijdens de dorpsgesprekken

Woensdag 12 april hadden mijn collega's en ik het laatste dorpsgesprek in Dodewaard. Het was een waardige finale. De aanwezige inwoners waren kritisch en betrokken. De goede basis voor een gesprek met inhoud.

In gesprek met elkaar

Met Dodewaard sloten we het rondje dorpsgesprekken af dat begon in Echteld op 2 februari. De directe aanleiding voor mij was mijn herbenoeming als burgemeester van Neder-Betuwe. Maar om veel meer redenen was het goed om met elkaar het gesprek te voeren. Dank aan iedereen die van de uitnodiging gebruik maakte. Onze gesprekken bevestigen nog eens dat de gemeente ertoe doet. Dat u van ons verwacht dat wij zorgen voor een omgeving waarin het goed wonen, werken en leven is. Uw opmerkingen helpen ons hierbij de goede keuzes te maken, in nauw overleg en met veelal eindbeslissingen door de mensen die u het hele jaar door vertegenwoordigen, de gemeenteraad.

Verwachtingen

Onze gesprekken helpen ook om de verwachtingen over en weer te delen. Bij ons handelen gaan wij als gemeente uit van bepaalde verwachtingen over wat u goed en wat u belangrijk vindt. Het is wijs om dit te blijven toetsen op de vraag: kloppen de verwachtingen? Maar het is ook belangrijk dat u weet wat er gevraagd kán worden. Er zijn grenzen aan wat de gemeente voor u kan doen. Dat heeft te maken met de rol van de overheid in het algemeen, het geld dat we hebben voor onze taken en de beschikbare menskracht (wat ook weer komt door de hoeveelheid geld dat ervoor is).

Samen keuzes maken

Besturen is eigenlijk een permanente zoektocht naar een goede balans tussen wat de inwoners van ons verwachten en middelen waarover wij beschikken. Soms zijn dat moeilijke keuzes. Keuzes die we het beste samen kunnen maken.

De gesprekken hebben ons het nodige huiswerk opgeleverd. Hiermee zijn wij al aan de slag. Over de voortgang hiervan houden de wethouders en ik u op de hoogte. Via deze gemeentepagina en sociale media. En deze zomer nog met een uitgebreid artikel in het Neder-Betuwe Magazine.

Laten we in gesprek blijven!

Jan Kottelenberg,
Uw burgemeester