Gouden K voor Jelier Vervloed

Stichting Kunstweek reikt de eervolle onderscheiding jaarlijks uit aan tien mensen uit verschillende gemeenten. Dit jaar ontvang Jelier Vervloed uit IJzendoorn deze eervolle onderscheiding.

Jelier Vervloed houdt zijn oorkonde vast en de gouden K is op zijn borst gespeld

Stichting Kunstweek reikt de eervolle onderscheiding jaarlijks uit aan tien mensen uit verschillende gemeenten die zich op een uitzonderlijke manier hebben ingezet voor de beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars.

Jelier Vervloed is door gemeente Neder-Betuwe voorgedragen voor de Gouden K voor zijn bijdrage aan het project Preventieve Huisbezoeken Senioren. De kunstenaar heeft voor dit project vier schilderijen gemaakt met een dijkzicht, voor elk seizoen een. Deze schilderijen staan op de kaarten die senioren in Neder-Betuwe een paar weken voor hun 75e verjaardag krijgen. Gemeente Neder-Betuwe en Welzijn Rivierstroom nodigen de jarigen hiermee uit voor een huisbezoek. Ouderen kunnen tijdens dit huisbezoek met een vrijwilliger zaken bespreken rond zorg en welzijn.

Grote eer

In de voordracht benoemde gemeente Neder-Betuwe dat de samenwerking tussen Jelier, de sociaal werker en de gemeente een mooi voorbeeld is van hoe kunst de wisselwerking tussen de inwoner en overheid kan aanwakkeren. Daarnaast laat Jelier zien hoe je ondanks ouderdom en mogelijk bijbehorende kwalen volop bezig kan zijn en mee kan doen. “Jelier verdient een gouden K omdat hij ondanks zijn beperking een prachtig product heeft opgeleverd met maatschappelijke waarde.”

Wethouder Van Dijkhuizen is trots op de kunstenaar uit IJzendoorn: het ontvangen van de Gouden K is een grote eer. In heel Nederland worden slechts tien spelden uitgereikt.”

Meer informatie over de Gouden K is te vinden op de website van Stichting Kunstweek.