Gedraag je

Column wethouder Stefan van Someren

Als de scholen aan- of uitgaan dan is het druk op straat. Kinderen lachen of schreeuwen maar na zo’n tien of vijftien minuten keert de rust terug. Met veel plezier kijk ik ernaar. Wie zou het willen missen? Het betekent wel dat we samen moeten zorgen voor veilige straten. Zodat kinderen veilig kunnen lopen of fietsen. Samen zijn we verantwoordelijk voor hun veiligheid.

Ik moet bekennen dat ik als automobilist en motorrijder weet hoe verleidelijk het is om comfortabel de kortste weg te kiezen van A naar B. De neiging om geen blokje om een school te rijden maar voorzichtig toch door dat  gewoel te wurmen (hoezo comfortabel…?) Maar wat is het druk!

Het zal u bekend voorkomen. Net zo bekend als:  kinderen met de auto naar school brengen en dan gelijk door naar werk of afspraak. Efficiënt en misschien ook met het idee dat dit veiliger is bovendien. Veel andere ouders doen dat toch ook?

“Wat is het druk.” Ik kan me die gedachte voorstellen bij de inwoners dicht bij school. En moet je dan wachten tot na de schoolbel als je zelf weg wilt? Nee toch! Hoeveel begrip hebben de gehaaste ouders voor de omwonenden?

Kortom, rondom de scholen veel verkeer, opstopping en niet altijd even veilig. Leerkrachten vertellen mij dat zij vaak hun hart vasthouden als een automobilist zich ongeduldig een weg baant door groepen schoolkinderen. Als we het met elkaar eens zijn dat kinderen onbezorgd van en naar school moeten kunnen lopen of fietsen dan moeten wij dus ons gedrag aanpassen. Mag ik daarom met u het volgende afspreken?

  • Als onze route langs een school gaat die op dat moment aan- of uitgaat, dan rijden we een blokje om.
  • Als we onze kinderen naar school brengen kiezen we zoveel mogelijk de kindvriendelijke benenwagen of de fiets. Ook nog eens duurzaam!
  • Alleen als het niet anders kan nemen we de auto en parkeren we wat verder weg van school om opstopping te voorkomen. En dan zetten we de omwonenden niet klem, dus géén auto voor een inrit.
  • Als we tóch (per ongeluk) met de auto langs een school rijden, dan geven we de kinderen altijd voorrang en wachten we net zo lang tot we veilig kunnen passeren.

Met een aantal mensen denken we na over een betere inrichting van de omgeving rond de scholen. Dat doen we graag in goed overleg met iedereen die ermee te maken heeft en in goede afstemming met de gemeenteraad. Laten we met elkaar zorgen voor een veilige en leefbare (school)buurt. Spreek elkaar er ook op aan als we dit soms een keer vergeten. Pas de gouden regel toe op ons gedrag: ‘Doe kinderen niet aan waarover je zelf verontwaardigd zou zijn, verontwaardigd als jezelf of jouw kind iets vervelends in het verkeer moet ervaren.’

Stefan van Someren
Wethouder Verkeer