Een nieuw seizoen

Column burgemeester Jan Kottelenberg

Burgemeester Jan Kottelenberg op de fiets

De nazomer is begonnen en zon en regen wisselen elkaar af. Ondertussen maken wij ons op voor een nieuw seizoen. De scholen zijn weer begonnen en kerken en verenigingen pakken de draad weer op na de zomervakantie. De Betuwse appels en peren hangen (bijna) rijp aan de bomen om geplukt te worden. De laanbomen verliezen langzaam hun bladeren en worden gerooid om hun leven in schoonheid elders in ons land of over de grens in Europa voort te zetten.

We leven met de seizoenen en dat heeft iets moois. Seizoenen volgen elkaar op als fasen in een mensenleven. Ontkiemend leven, bloei, oogst en rust wisselen elkaar af. En steeds weer is daar dat kantelpunt: het wonder van een nieuw seizoen. We blikken terug naar het verleden en kijken met een frisse blik naar de toekomst.

Dat geldt ook voor onze gemeente Neder-Betuwe. De gemeenteraad begint komende week aan een nieuw seizoen. Er staan veel belangrijke besluiten op de agenda. Bijvoorbeeld over nieuwe woonwijken en scholen, over de ondersteuning van de verschillende verenigingen en over hoe we ons oud papier op een andere manier willen gaan inzamelen. Ons uitgangspunt is hierbij steeds dat we als gemeente zo effici├źnt mogelijk willen werken zodat de kosten voor de inwoners niet teveel stijgen.

Ook in politiek Den Haag breekt een nieuw seizoen aan. In november mag u stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. Daarna wordt hopelijk snel een nieuwe regering gevormd. Die regering gaat er wellicht heel anders uitzien dan nu.

Een nieuw seizoen is een kantelpunt en het begin van verandering. Soms zien we tegen veranderingen op, omdat deze onzekerheden met zich mee kunnen brengen. Een nieuw seizoen geeft echter ook nieuwe kansen om het anders, liefst beter, te doen. Ik hoop dat u met goede moed het komende herfstseizoen ingaat.

Kijk eens met een ruime, frisse blik naar uw omgeving. Neder-Betuwe is een bijzondere gemeenschap waar veel verschillende mensen samen wonen. Dat samen wonen wordt pas ├ęcht goed wanneer we accepteren dat onderlinge verschillen mogen bestaan en dat die verrijkend in plaats van polariserend kunnen werken. Laten we dus een beetje op elkaar letten en om elkaar geven, elkaar aanspreken en, waar nodig, helpen. Dan is elk seizoen in Neder-Betuwe het beste seizoen om samen te wonen, te werken en te leven.

Jan Kottelenberg,
Uw burgemeester