De paden op!

Column wethouder Herma van Dijkhuizen

‘Denkend aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan’

De eerste regels van het beroemde gedicht van Hendrik Marsman spreken altijd al tot mijn verbeelding. In gedachten zie ik grote linten van het glinsterende water van de Rijn, de Linge en de Waal door onze gemeente stromen. Met de drones van tegenwoordig zijn die gedachten makkelijk in beelden te vangen.

Hoe machtig blijft het om vanaf de kant te kijken naar de sterke stroming van het water, de scheepvaart, de overkant, de dijk, de uiterwaarden. Ik kan er geen genoeg van krijgen. En met mij zie ik heel veel anderen genieten van het prachtige gebied waarin wij wonen. De laatste jaren zijn we intensief bezig geweest om onze bijzondere plekken meer en meer onder de aandacht te brengen.

Zo zijn er inmiddels vier Klompenpaden uitgezet in onze gemeente en is er een vijfde in de maak. Het Marspad, het Heuzesepad, het Hiensepad, het Uchtapad en straks het IJzendoorn-Echteldpad vormen een mooi netwerk van wandelingen door uiterwaarden, over dijken, door weilanden en langs kolken. Doordat eigenaren hun land openstellen, kom je op plekjes die vroeger niet bereikbaar waren.

De drijvende krachten achter onze Klompenpaden zijn onze eigen inwoners, zij hebben de routes samengesteld en contact gezocht met grondeigenaren. De vele vrijwilligers verzetten veel werk. Zij controleren de paden, ruimen zwerfafval op en kijken of de paaltjes en schildjes nog intact zijn.

Wandelaars zijn niet de enigen die van het landschap genieten. Ook fietsers komen aan hun trekken met bijvoorbeeld de ‘Laanboomroute Betuwe’. De rustpunten met bankjes en verhalen over bepaalde plekken maken het nog leuker om de route te fietsen. En als je onze gemeente helemaal doorkruist, kun je met het voetveer oversteken naar Druten of Rhenen. Ook hiervoor zijn vrijwilligers in de weer zoals de schipper en kaartjesverkoper. Ook heb ik onlangs met 20 bedrijven een sponsorcontract getekend. Mede dankzij hun financiële bijdrage vaart het fiets- en voetveer. Wanneer je met het pontje oversteekt, vergeet dan niet de QR-code op de achterkant van het veerkaartje te scannen. Hiermee krijg je een overzicht van musea in Rivierenland die je met korting kunt bezoeken.

Zo proberen we met elkaar toeristen die op zoek zijn naar rust, ruimte en natuur naar onze Betuwe te trekken. Als inwoners kunnen we elke dag genieten van dit mooie stukje land tussen de rivieren. Met de zomer in aantocht hoop ik dan ook dat jullie eropuit gaan in onze gemeente. Dat doet me dan weer denken aan een padvindersliedje: ‘De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas…’

Herma van Dijkhuizen
Wethouder