De gouden handen komen van het (v)mbo

Column wethouder Marien Klein

‘Neder-Betuwe is een toplocatie voor industriële bedrijven.’ Dit was onlangs te lezen in Elsevier Weekblad, niet de eerste de beste. Wij doen het dus goed als laanboomgemeente maar ook in andere bedrijfstakken. De afgelopen weken bezocht ik een aantal van deze bedrijven. Ondernemingen die op een indrukwekkende manier voedsel verwerken of waar zware landbouwmachines uit de productiestraat rollen. Petje af voor wat daar allemaal gebeurt. Wel viel mij één ding op. Waar ik ook was, overal was er een tekort aan vooral personeel met twee ‘rechterhanden’.

In onze gemeente hebben wij in potentie heel veel ‘rechterhanden’. De meeste leerlingen op de middelbare scholen in onze gemeente volgen vmbo-onderwijs. Als je ze bij elkaar optelt, onze vmbo-studenten die lessen volgen op het Van Lodenstein College, Yuverta en Pantarijn, dan zijn dat er zo’n 1.200 en dat keer twee ‘rechterhanden’. Tel uit je winst. Na het behalen van het vmbo-diploma of in ieder geval een startkwalificatie zijn zij beschikbaar voor de arbeidsmarkt.

Met elkaar staan we voor de uitdaging om deze leerlingen, onze kinderen, te interesseren om vakman of vakvrouw te worden in belangrijke sectoren als zorg en techniek. Om bijvoorbeeld te gaan werken aan die enorme omslag naar andere soorten van energie. Al die jonge mensen, we hebben ze echt nodig, ingenieurs én installateurs. Maar aan installateurs – van zonnepanelen, windmolens en andere voorzieningen met duurzame technieken – is inmiddels een schreeuwend tekort. Datzelfde geldt ook de zorg. Wie gaat er nu en straks onze ouderen en gehandicapte mensen verzorgen?

Voor ons bedrijfsleven en de zorgsector is het belangrijk dat de instroom op het vmbo en vervolgens het mbo op peil blijft. We hebben die mensen gewoon keihard nodig. Voor ons als gemeente een reden om goede samenwerking tussen bedrijven, zorgaanbieders en scholen te blijven stimuleren. Er komen steeds meer initiatieven om leerlingen te interesseren voor bijvoorbeeld techniek.

Mijn tip voor dit voorjaar is om met uw zoon of dochter naar de Techniekdag Rivierenland te gaan bij A. Hak in Tricht op zaterdag 13 mei. Een reuze interessante dag waar bedrijven en instellingen met leuke doe-activiteiten de jeugd laten zien hoe fantastisch dit werk is. Op die manier trekt het hopelijk jonge mensen richting techniek. Het maakt dat zij misschien later die gouden (v)mbo-handen zijn die we zo hard nodig hebben.

Marien Klein,
Wethouder

Ontdek met leuke doe-activiteiten hoe leuk techniek is op de Techniekdag Rivierenland.
Waar? A. Hak, Steenoven 2-6, Tricht
Wanneer? Zaterdag 13 mei 2023, 10:00-16:00 uur
Voor wie? Kinderen van 8-14 jaar
Meer informatie? https://www.techniekdag.nl/techniekdag-rivierenland/