Column: Zonde van het geld

Inwoners en ondernemers houden er doorgaans wel van dat de openbare ruimte er netjes en verzorgd uitziet. Is er wat loos, dan melden zij het meestal vlot bij de gemeente zodat het weer hersteld kan worden. Ieder kwartaal publiceert onze gemeente op deze wekelijkse krantenpagina’s een barometer met de kosten van herstel schade en vandalisme in de openbare ruimte. Vandaag is het weer zo ver. Zie de afbeelding in dit artikel: de barometer. Je leest er makkelijk overheen, want ach, wat is de nieuwswaarde?

Zijn we aan het fenomeen vernielingen gewend geraakt en lijkt het de gewoonste zaak van de wereld? Als dat zo is vind ik dat jammer en onbegrijpelijk. Is het onverschilligheid bij sommigen die het weinig kan schelen dat andermans spullen vernield worden? Het zijn immers jouw spullen niet, toch? En wat is er nou mis met wat lol trappen door een prullenbak in brand te steken? Of glas kapot te gooien op een speelplaats voor kleine kinderen? Of stiekem doorrijden als je per ongeluk een lantaarnpaal ramt? Voor de verzekering ben je immers zuinig op jouw opgebouwde ‘schadevrije jaren’.

Er zijn vast en zeker meer van dat soort smoezen waarmee mensen hun geweten sussen. Maar ze jagen zichzelf en anderen wel op kosten. Uiteindelijk betalen we die schadeposten allemaal samen via onze belastingen. En geld dat de gemeente moet uitgeven om vernielingen te herstellen, kan niet worden uitgegeven aan bijvoorbeeld onderwijs, zorg, mobiliteit of woonruimte.

“Zonde van het geld”, zou mijn moeder zeggen. En als we straks weer moeten bezuinigen of de belastingen moeten omhoog, dan is iedereen daarover weer verontwaardigd. Ook de persoon die eerder die lantaarnpaal stuk reed.

Herkent u dit verhaal? Zo niet, gelukkig! Zegt het u wel wat, wees eerlijk en meld het gewoon als je per ongeluk een keer schade hebt veroorzaakt aan gemeentelijke eigendommen. Ook als je getuige bent van een vernieling horen we het graag. Dan kunnen we het snel herstellen en de schade verhalen. Zo houden we samen onze leefomgeving heel, schoon en veilig!

Stefan van Someren
Wethouder
Portefeuillehouder beheer en onderhoud openbare ruimte