Column burgemeester: "Ga stemmen!"

Als het goed is heeft iedereen die stemgerechtigd is inmiddels de stempassen ontvangen voor de verkiezingen van woensdag 15 maart. Een dezer dagen valt er ook een grijs formulier met alle verkiesbare kandidaten voor provincie en waterschap door de brievenbus. Wij mogen twee stemmen uitbrengen voor twee verkiezingen die gelijktijdig worden gehouden. De media besteden veel aandacht aan deze verkiezingen. Als je niet beter weet lijkt het haast alsof er landelijke in plaats van provinciale verkiezingen zijn. De kopstukken van landelijke partijen kijken ons aan vanaf verkiezingsposters en doen alsof het om hen gaat. Alsof het gaat om een keuze voor of tegen het huidige kabinet. Alsof we met deze verkiezingen het huidige kabinetsbeleid een rekening mogen presenteren.

Maar laat je alsjeblieft geen zand in de ogen strooien! Dit zijn géén landelijke verkiezingen. Het is waar: de leden van de Provinciale Staten bepalen komend voorjaar de samenstelling van de Eerste Kamer. De taak van de Eerste Kamer is echter relatief, en beperkt zich vooral tot het toetsen van wetgeving op realiteitswaarde en haalbaarheidswaarde. Dit heeft niet heel direct invloed op het provinciaal beleid waar we dagelijks mee te maken hebben in onze eigen leefomgeving. En het is juist dat laatste waar het volgende week met de verkiezingen wél om gaat.

Het belang van de provincie Gelderland en het Waterschap Rivierenland is groot. Wethouder Nees van Wolfswinkel heeft dat in zijn column van vorige week goed uiteen gezet.

Mijn advies kan dan ook kort zijn. Maak gebruik van het recht om te gaan stemmen op mensen die jou in provincie en waterschap willen vertegenwoordigen. Of je nu jong of ouder bent, tevreden of ontevreden bent over hoe het gaat in Gelderland, Rivierenland en Neder-Betuwe: ga stemmen! Onze provincie, ons Rivierenland, het gaat ons allemaal direct aan. Door te gaan stemmen helpen we allemaal mee om richting geven aan een gezamenlijke, gezonde toekomst.

Jan Kottelenberg,
uw burgemeester