College op werkbezoek bij Van Dam Pluimvee/Appeltje-Eitje Automaten in Opheusden

Het college was te gast bij het pluimveebedrijf van de familie Van Dam en Appeltje-Eitje Automaten.

Burgemeester en wethouders hadden afgelopen week een bijzondere dinsdag. Zij bezochten op één middag twee verschillende bedrijven op dezelfde locatie die toch zeer nauw aan elkaar verwant zijn. In Opheusden waren zij samen met accountmanager Bedrijven Jeroen Beuken te gast bij het pluimveebedrijf van de familie Van Dam en Appeltje-Eitje Automaten.

65.000 eieren per dag

In het jaar 2000 vestigde de familie zich aan de Tolsestraat om een pluimveebedrijf te starten. Het bedrijf telde al snel tienduizenden leghennen die dagelijks ruim 60.000 eieren leggen. Zoon Gertjan kwam in het bedrijf werken en stapte in 2004 in de maatschap. Als jonge man zat hij vol met ideeën. Tijdens een studiereis zag hij bij een agrarisch bedrijf in het buitenland een verkoopautomaat aan de straat staan. Iets dat we in Nederland toen nog niet kenden. “Waarom doen wij dat ook niet,” vroeg Gertjan zich af. “Zonder openingstijden verse eieren aanbieden, zodat mensen die 24 uur per dag kunnen kopen?”

‘Onze eigen producten verwaarden’

En dus stond in 2008 een van de eerste versautomaten van Nederland aan de Tolsestraat in Opheusden. De klanten wisten het te waarderen. Al snel moest de automaat  meerdere keren per dag worden aangevuld. Vervolgens kwam er in 2013 een vriesautomaat naast te staan zodat klanten ook ingevroren kippenvlees rechtstreeks van de boer konden kopen.

Gertjan kreeg er steeds meer plezier in: “Ik was steeds aan het zoeken en bedenken hoe we onze eigen producten nog meer konden verwaarden”, vertelt hij. Met de komst van fruitteler Sven Wiggelo uit Dodewaard als partner kwam er ook fruit bij in de automaat. Zo was er nog meer keuze voor de klant.

Appeltje-Eitje winkels sinds 2018

Het werd steeds drukker bij de automaat. Gertjan en Sven wilden dat steeds meer mensen hun producten konden proeven en kopen. Daarom breidden zij het assortiment uit met onder andere zuivel. “We wilden graag dat Appeltje-Eitje naar de mensen toe zou komen”, zegt Gertjan. Dit zorgde voor de opening van een eerste echte winkel in 2018 in Beuningen. Ondertussen zijn er vijf winkels in Gelderland. Dagverse producten uit de streek worden dagelijks bevoorraad. Wat het extra bijzonder maakt is dat er geen personeel in de winkels is. Klanten kunnen via een ‘bestelzuil’ hun bestelling invoeren en afrekenen. Daarna springen de deurtjes van de glazen automatiek open zodat de klanten hun producten er zelf uit kunnen halen. Dit gaat allemaal  volautomatisch.

Toekomst

Zowel klanten als aanbieders van andere producten hebben veel belangstelling voor het concept van het direct aan de consument leveren van verse streekproducten zonder tussenkomst van de supermarkten. Appeltje-Eitje verkoopt de versautomaten en bijbehorende software inmiddels ook aan andere partijen. Hun verhaal leest als een jongensdroom. Een uitbreiding van het aantal winkels binnen en buiten de regio ligt voor de hand, maar dit brengt wel een groot aantal uitdagingen met zich mee. De toekomst van het bedrijf ziet er in ieder geval heel goed uit.

Het bezoek werd afgesloten met een bezoek aan de versautomaat naast het bedrijf.