College op werkbezoek bij Elim in Ochten

Het college buiten voor het pand van Elim.

Dinsdag 20 juni 2023 was het college van burgemeester en wethouders op werkbezoek bij zorgcentrum Elim in Ochten, onderdeel van Zorgcentra De Betuwe. De bezoekers werden gastvrij ontvangen door Geke Blokzijl, interim bestuurder en Flora van den Berg, locatieverbinder.

Zorgcentra De Betuwe is op 13 locaties actief in Rivierenland. Naast verpleegd- en beschermd wonen kunnen mensen bij Zorgcentra De Betuwe terecht voor tijdelijke revalidatie, dagbesteding en thuiszorg. Ook biedt Zorgcentra De Betuwe aanleunwoningen aan waar mensen met een beperkte zorgvraag zelfstandig wonen. In Neder-Betuwe biedt de organisatie zorg in Dodewaard, Echteld en Ochten. De Bonenkamp in Echteld en Steegakker in Dodewaard zijn locaties voor dagbesteding. Elim in Ochten is een woonzorglocatie. De organisatie heeft op alle 13 locaties in totaal ruim 500 (fte) medewerkers en 600 vrijwilligers die zich 24 uur per dag, 7 dagen per week inzetten voor het welzijn van de bewoners.

Uitdagingen

Zorgcentra De Betuwe kent net als veel andere zorgaanbieders een aantal grote uitdagingen. Ouderen wonen langer thuis. Soms gewenst, maar soms noodzakelijk vanwege een tekort aan opvang. Het gevolg is wel dat vaak de zorgzwaarte toeneemt op het moment dat zij verpleegd komen wonen. De gemiddelde verblijfsduur wordt wel korter.

Personeel

Door de krapte op de arbeidsmarkt is het behoud van, en zoeken naar, goed en geschikt personeel een constant aandachtspunt. Ook Elim maakt dankbaar gebruik van stagiaires en hoopt dat zij na hun opleiding bij de organisatie blijven werken. Daarnaast is het gebouw toe aan een grote renovatie en zijn er plannen om toekomstbestendig en duurzaam verder te kunnen gaan.

Gesprekken met bewoners

Tijdens het werkbezoek maakte het gezelschap een rondgang door het gebouw, kreeg uitleg op de verschillende afdelingen en had leuke, korte gesprekken met bewoners. Een aantal wist feilloos allerlei feitjes te benoemen over de wethouders die zij van vroeger nog kenden.