College op werkbezoek bij elektriciteitsverdeelstation in Dodewaard

We vinden het allemaal heel normaal dat de lamp, televisie of computer aangaat als je op de schakelaar drukt. Maar de behoefte aan elektriciteit is zo groot dat het Nederlandse energienet behoorlijk vol raakt. Hierdoor ontstaat file op het elektriciteitsnet. Deze ontwikkeling heet netcongestie en heeft grote gevolgen voor de economische ontwikkeling. Netcongestie treft ook onze gemeente.

Het college, een aantal beleidsmedewerkers en medewerkers van Liander staan met helm op en veiligheidshesjes aan voor de elektriciteitspalen

Het college van burgemeester en wethouders liet zich hierover, samen met een aantal beleidsmedewerkers, informeren door een team van netbeheerder Liander. Het werd een gesprek over de ontstane knelpunten, de verwachtingen voor de komende jaren en of, en hoe, de gemeente een actieve rol kan spelen bij het oplossen van de knelpunten op het net.

Elektriciteitverdeelstations

In gemeente Neder-Betuwe zijn twee grote elektriciteitverdeelstations. Ten oosten van Opheusden, officieel in Dodewaard, staat een hoogspanningsstation van 380kV van TenneT. Even verderop staat een  150kV station van Liander en TenneT samen. Bij dit laatste station was het college afgelopen week te gast. De elektriciteit gaat vanuit dit station via kleinere transformatorstations uiteindelijk naar de huishoudens die zo gebruik kunnen maken van 220V.

Enorme transformatoren

Op een aantal hectares in het buitengebied staan in strakke geleding een groot aantal masten, kabels en leidingen en enorme transformatoren. Verder heerst er vooral stilte. De bedrijfsactiviteiten vinden vooral plaats vanuit een controlecentrum. De afgesloten ruimtes lijken op de stoppenkast van thuis maar dan vele malen groter. Vanuit dit station gaan honderden kabels onder de grond door naar bedrijven en andere elektriciteitsstations om zo elektriciteit te transporteren.

Grote uitbreidingen

In heel Nederland, dus ook in Rivierenland, zijn grote uitbreidingen van de elektriciteitscapaciteit nodig. De komende jaren verzwaren de netbeheerders het netwerk met nieuwe verdeelstations, meer kabels en transformatoren. Maar ook de stroomgebruikers kunnen wat doen. Zo moeten we nadenken over hoe we het elektriciteitsnet in deze tijd van schaarste optimaal kunnen benutten. Bijvoorbeeld door het isoleren van woningen, waardoor er minder vraag is naar elektriciteit, en door slim om te gaan met de schaarse netcapaciteit. Laad de auto op en zet de wasmachine aan op momenten dat de zon schijnt. Ook lokaal geproduceerde energie van bijvoorbeeld zonnepanelen in de eigen straat of wijk gebruiken helpt bij het optimaal benutten van ons elektriciteitsnet.

Informatieve middag

Het was een zeer informatieve middag waarbij duidelijk werd dat elektriciteitsvoorziening een ingewikkeld thema is. We weten allemaal dat er wat moet veranderen vanwege het volle elektriciteitsnet. Maar hoe doen we dat als gemeente en inwoners het meest effectief? Daarnaast zijn er niet alleen technische uitdagingen, maar ook het energiebewustzijn van inwoners en bedrijven is een belangrijke factor. Een ding is ons duidelijk geworden: het vernieuwen en uitbreiden van de elektriciteitsvoorziening gaat nog een aantal jaren duren.