College op werkbezoek bij boomkwekerij Gebr. H. en J.C. Verwoert in Dodewaard

Collegeleden bij boomkwekerij Verwoert

Collegeleden bezoeken boomkwekerij Verwoert

Collegeleden bezoeken boomkwekerij Verwoert

In de vruchtbare uiterwaarden van onze gemeente is de laanboomteelt al eeuwenlang een beeldbepalende bedrijfsactiviteit. De ongeveer 160 kwekerijen in Neder-Betuwe hebben een grote economische, sociale en maatschappelijke betekenis. Niet alleen lokaal en in de regio, maar vooral ook (inter)nationaal.

Het college van burgemeester en wethouders bezocht samen met accountmanager Bedrijven Jeroen Beuken op dinsdag 31 oktober 2023 boomkwekerij Gebroeders Verwoert aan De Dreef in Dodewaard. De broers Herman en Johan ontvingen het gezelschap in hun nieuwe en ruime bedrijfsloods. In de kantine vertelden de heren over het bedrijf en de sector waar zij deel van uitmaken.

Teelt in volle grond

Bij Verwoert wordt op 23 hectare voornamelijk gekweekt in volle grond. Daarnaast staat een klein deel van de bomen in plantzakken en potten op zogenoemde pottenvelden. Een klein deel van het  basismateriaal staat op stellingen boven de grond.

Door de boompjes in plantenzakken te houden, kunnen kwekers niet alleen efficiënter werken, maar kunnen zij hiermee vooral de condities van het groeiproces verbeteren. Door deze teeltmethode kan de kweker een jaar voorlopen op het normale groeischema van bomen. Daarnaast vermindert de kans op ziektes.

Verwoert kweekt 200 variëteiten op die maximaal vijf jaar op de kwekerij blijven. Daarna worden ze doorverkocht. Voornamelijk aan andere kwekerijen die ze verder opkweken.

Bomen vergelijken met mensen

Met zeven werknemers zijn Herman en Johan dagelijks op verschillende percelen in de omgeving van Dodewaard en Opheusden druk in de weer om de bomen de juiste aandacht te geven. Herman: “Je kunt een boom vergelijken met een mens, ze ervaren stress als de condities veranderen. Dat proces wil je zo goed mogelijk begeleiden en vooral stress voorkomen.”

De broers zorgen voor mooie kroonvorming van de bomen op twee meter hoogte. Ook besteden ze veel aandacht aan het doorkweken van zaailingen van wilde rassen.

Rondleiding

Na het gesprek binnen in de verwarmde loods ging het gezelschap nog net voor de regen naar buiten. De broers demonstreerden onder andere de manier van enten en oculeren. Ook lieten zij zien hoe verschillende machines het werken in een boomkwekerij ondersteunen. Jorian, die na zijn opleiding bij Yuverta ook werkzaam is in het bedrijf, liet zien hoe de volautomatische oppotmachine werkt. Bijzonder om te zien was een zelfrijdende tractor die Jorian met een afstandsbediening laat rijden over de kwekerij. Het grote voordeel is dat er maar een persoon nodig is voor het laden van bomen en zo bespaart de kweker tijd en arbeid.

Verwoert heeft met dit bezoek een visitekaartje afgegeven voor de hele laanboomsector. De broers hebben laten zien dat de laanboomsector volop in beweging is en met vernieuwende ideeën en nieuwe hulpmiddelen met vertrouwen de toekomst tegemoet gaat.