Burgemeesters vragen politie om snel ANPR-camera’s te plaatsen op Rijnbrug

ANPR-camera

14 burgemeesters hebben een ‘brandbrief’ naar de nationale politie gestuurd waarin zij oproepen om snel zogenoemde Automatic Number Plate Recognition (ANPR) camera’s te plaatsen op de Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren (N233).

Zorgen over veiligheid

De brief is een initiatief van burgemeester Jan Kottelenberg van Neder-Betuwe. Hij maakt zich, samen met 13 burgemeesters uit omliggende gemeenten, grote zorgen over de veiligheid in de regio: “Wij zien dat de route door de centrale ligging en omliggende grote steden zeer aantrekkelijk is voor criminelen.” Dit was volgens de burgmeester goed zichtbaar tijdens een grote controle vlakbij de Rijnbrug eind 2023. “Deze controle heeft een groot aantal overtredingen aan het licht gebracht.”

Wat is een ANPR-camera?

ANPR staat voor automatische kentekenplaatherkenning. Een speciale camera leest kentekens van voorbijrijdende voertuigen. De gelezen kentekens worden vergeleken met een lijst gezochte kentekens. Denk hierbij aan kentekens van bestuurders die boetes hebben openstaan, verkeersovertreders die vaker in de fout gaan of kentekens die geregistreerd staan bij Justitie voor bijvoorbeeld een lopend politieonderzoek naar een vermissingszaak of ondermijning. Kentekens die niet in de lijst voorkomen worden niet bewaard.

Toezegging

De gemeenten Neder-Betuwe, Buren en Rhenen hebben in 2018 gevraagd om het plaatsen van de ANPR-camera’s op de Rijnbrug. De politie heeft toen de toegezegd dat de camera’s er zouden komen. “Tot onze teleurstelling moeten wij constateren dat dit nog steeds niet is gebeurd. Dit kunnen wij niet uitleggen aan onze inwoners en gemeenteraden”, zo schrijven de burgmeesters in de brandbrief.

Zorgen

Door onder meer steeds minder capaciteit bij de politie en het sluiten van politiebureaus zien de burgemeesters dat de veiligheid in de regio onder druk staat. De ANPR-camera’s op de Rijnbrug hebben volgens hen een grote meerwaarde omdat de politie haar schaarse capaciteit hierdoor slimmer kan inzetten en sneller en gerichter in actie kan komen. “Wij zien de ANPR-camera’s bij uitstek als een nuttig en krachtig instrument om onze regio veilig te houden.”