IBA, storing

De gemeente heeft 125 IBA's (individuele Behandelingsinstallatie afvalwater) in beheer. Deze mini-waterzuiveringen staan op percelen die niet op riolering aangesloten kunnen worden.

In de periode tussen 2001 en 2005 hebben wij IBA’s geplaatst bij 125 huizen in het buitengebied. Op deze locaties was het niet haalbaar om riolering aan te leggen.

Een IBA is qua eindresultaat hetzelfde als normale riolering; het afvalwater wordt afgevoerd. De techniek is alleen wat gecompliceerder omdat het water in de ondergrondse installatie gezuiverd wordt.

Accordion item is ingeklapt

Het IBA-systeem bestaat, afhankelijk van het merk, uit twee of drie aaneengesloten tanks. In deze tanks vindt de zuivering van het afvalwater plaats. Speciale bacteriën breken de afvalstoffen af en zuiveren het afvalwater voor ruim 90%.

In de meeste gevallen loost de IBA het gezuiverde water in een dichtbijgelegen sloot.

Als het water vanuit de woning niet (goed) meer wegloopt, de IBA een vervelende geur veroorzaakt of als het water dat in de sloot geloosd wordt niet helder van kleur is bestaat de kans dat de IBA niet optimaal werkt.

Accordion item is ingeklapt

Wij onderhouden de IBA-installatie inclusief de elektrische installatie. Het leidingwerk is in beheer bij de eigenaar van het perceel.

Accordion item is ingeklapt

De IBA’s worden onderhouden door derden in opdracht van de gemeente. U vindt de contactgegevens in de informatiebrief die hoort bij het IBA systeem of op de sticker die op de besturingskast is geplakt.

Het is wel zaak dat u de toegangsluiken van de IBA vrij houdt van obstakels zodat de monteur de IBA ook daadwerkelijk kan inspecteren en onderhouden.

Accordion item is ingeklapt

De gebruikershandleiding met daarin onder andere de contactgegevens voor eventuele vragen en/of het melden van storingen, kunt u downloaden via de volgende link: IBA gebruikershandleiding gemeente Neder-Betuwe (PDF, 4,94 mb).

Accordion item is ingeklapt

Bij een storing controleer eerst het volgende:

  • Controleer in de meterkast of alle zekeringen intact zijn.
  • Sommige systemen zijn door middel van een stekker in een wandcontactdoos (stopcontact) aangesloten. Als dit het geval is controleer dan of de stekker inderdaad in de wandcontactdoos zit.
  • Controleer de uitsroomopening in de sloot.
  • Als het water van bijvoorbeeld de WC niet wegloopt, maar water van badkamer of keuken wel dan is er mogelijk sprake van een verstopping in het leidingwerk. Controleer dan de betrokken leidingen.

Accordion item is ingeklapt

Deze biologische en milieuvriendelijke manier van zuiveren vraagt van de gebruiker van het systeem zorgvuldigheid in het lozingsgedrag. De lozing van vaste stoffen veroorzaakt verstoppingen en schade aan de IBA.
De belangrijkste boosdoeners zijn maandverband, inlegkruisjes, luierdoekjes, luiers en de plakstrips daarvan, textiel, tampons, watten(producten), condooms, etensresten, groente- en tuinafval, koffie- en theeprut, pleisters, verbandmiddelen, kattenbakkorrels, sla-olie, frituurolie, braadvet; plastic, etc.

Deze stoffen horen absoluut niet in de riolering, ze kunnen ook niet in een IBA door bacteriën afgebroken worden.  Deze stoffen horen thuis in de afvalbak.

Olie(producten) en chemische stoffen
Het rioolwater wordt gezuiverd door een biologisch proces. De bacteriën die voor de afbraak zorgen kunnen geen chemische stoffen afbreken en kunnen door sommige stoffen afsterven. Het afsterven van de bacteriën betekent dat er niet alleen chemische stoffen in het open water geloosd worden, maar ook ongezuiverd afvalwater.

Chemische stoffen horen dus niet in het riool, maar moeten ingeleverd worden als chemisch afval. Denk hierbij aan: resten motor- en kruipolie, petrolium, peut, terpentine, thinner, ammoniak, chloor, vlekkenwater, lijm- en verfresten (ook op waterbasis), bestrijdingsmiddelen, medicijnen, fotochemicaliën, zinkhoudend afval, etc.

Accordion item is ingeklapt

U kunt bij een storing rechtstreeks bellen naar 0800-4232233 (u wordt doorgeschakeld).