Ik zoek een woning

U zoekt een woning in onze gemeente. De gemeente Neder-Betuwe verhuurt of verkoopt zelf geen woningen. Hier leest u waar u terecht kunt met uw zoekvraag.

 Sociale huurwoningVrije sector huurwoningKoopwoning
Woningcorporatie Thius www.woongaard.comwww.woongaard.comwww.woongaard.com
Woningcorporatie Habionwww.ikwilhuren.nuwww.ikwilhuren.nu 
Woningcorporatie Woonzorg Nederlandwww.woongaard.com  
Makelaars
 • Sanders makelaardij uit Ochten
 • Joop van Mourik Makelaars uit Opheusden
 • Budding Makelaarskantoor uit Echteld
 • Karens Makelaardij uit Opheusden 
 • Corry van Rheenen Makelaardij uit Kesteren
 • Stenfert uit Ochten
 XX
Funda www.funda.nl/huurwww.funda.nl/koop

Accordion item is ingeklapt

Sociale huurwoningen zijn betaalbaar voor mensen met een lager inkomen. Om dat zo te houden, geldt het volgende:

 • Maximale huurgrens: Er is een maximale huurprijsgrens voor uw woning. De kwaliteit van uw woning bepaalt uw maximale huurprijs. Voor kwaliteit krijgt u punten. Het aantal punten van uw woning bepaalt de maximale prijs.
 • Maximale huurverhoging: Uw huur kan elk jaar stijgen. Maar niet onbeperkt. Er is een vastgestelde maximale huurverhoging.
 • Inkomen: Uw inkomen mag vaak niet te hoog zijn. Dit heet passend toewijzen. Kijk ook op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over wanneer u in aanmerking komt voor een sociale huurwoning.
 • Huurtoeslag: U heeft mogelijk recht op huurtoeslag. Dit vraagt u aan bij de Belastingdienst
 • Inschrijven en wachtlijst: Wij raden inwoners aan om met 18 jaar in te schrijven op www.woongaard.com. Via woongaard.com worden de meeste huurwoningen van Regio Rivierenland aangeboden. Ook vrije sector huur en soms zelfs (sociale) koopwoningen. Momenteel is de wachttijd voor een sociale huurwoning lang: u moet circa 7 jaar ingeschreven staan en dan maakt u kans op een huurwoning als u reageert. Wij raden wel aan om met een kortere inschrijftijd ook te reageren op woningen. Bij het woningaanbod in Woongaard wordt ook getoond welke kans u heeft om de betreffende woning toegewezen te krijgen. 

Accordion item is ingeklapt

Voor huurwoningen in de vrije sector geldt het volgende:

 • Zelfstandige woning: alleen zelfstandige woningen kunnen in de vrije sector vallen. Zelfstandige woningen zijn woningen met een eigen toegang. En waarin uw huishouden een eigen keuken, toilet en badruimte heeft. Dat zijn eengezinswoningen of appartementen.
 • Alle inkomens: Er is geen grens aan de hoogte van uw inkomen zoals bij sociale huur. Gangbaar is dat je (gezamenlijke) bruto maandinkomen 4 keer de maandhuur dient te bedragen. Vermogen kan ook meetellen.
 • Geen maximale huurgrens: De huurprijs van uw woning is vrij. Er geldt geen maximale huurprijs.
 • Geen huurtoeslag: U komt meestal niet in aanmerking voor huurtoeslag. Omdat uw huur of inkomen te hoog is. Controleer bij de Belastingdienst of u toch recht heeft op huurtoeslag.

Accordion item is ingeklapt

Zoekt u een koopwoning? Dan raden wij u aan om bij één of meerdere makelaars een zoekopdracht uit te zetten. De makelaar kijkt dan met u mee naar kansen en mogelijkheden in onze gemeente. Makelaars zijn vaak al op de hoogte van woningen die te koop komen en ook nieuwbouw voordat u het in de krant of op funda.nl leest. Ook raden we u aan om samen met een hypotheekadviseur te kijken wat uw mogelijkheden zijn. 

Accordion item is ingeklapt

Er zijn situaties waarin het noodzakelijk is dat u op zeer korte termijn verhuist. U komt dan misschien in aanmerking voor een urgentieverklaring. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties kunt u voorrang krijgen bij het zoeken naar een huurwoning. Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp op de website van Woongaard.

Accordion item is ingeklapt

Als verdienmodel of om dubbele lasten te voorkomen wordt door de eigenaar soms gedacht aan tijdelijke verhuur van een leegstaande woning. Ook voorkomt tijdelijke bewoning van een leegstaande woning dat de woning gekraakt kan worden. Wij raden u aan de woning via een makelaar te verhuren. De makelaar kan u en de huurder ondersteunen bij het overeenkomen, naleven en opzeggen van het huurcontract. 
Hypotheekverstrekkers staan tijdelijke verhuur van een koopwoning vaak niet toe. De huurder heeft namelijk recht op huurbescherming. Een oplossing is een vergunning tijdelijk verhuur waarbij u de huur met een redelijke termijn kunt beëindigen.

Bewoning door één huishouden

In alle gevallen mag de woning alleen verhuurd worden aan één huishouden. Kamergewijze verhuur van woningen in de gemeente Neder-Betuwe is niet toegestaan. Hier wordt ook actief op gehandhaafd. 

Vergunning tijdelijke verhuur

De gemeente kan op basis van de Leegstandwet een vergunning afgeven op grond van sloop, renovatie, herbestemming of te koop staande woning. Met deze vergunning kunt u als eigenaar bij verkoop van de woning de huur kan opzeggen zonder gebonden te zijn aan een lange opzeggingstermijn. De vergunningen is geldig voor maximaal vijf jaar en kan daarna niet meer verlengd worden. U kunt een formulier voor de tijdelijke verhuur van uw woning aanvragen bij de beleidsmedewerker Wonen via info@nederbetuwe.nl. U bent leges verschuldigd voor het aanvragen van de vergunning. De kosten daarvan bedragen € 126,79 (prijspeil 2023).

Leegstandsbeheer

Er zijn verschillende organisaties die leegstandbeheer aanbieden. Zij bieden vaak twee alternatieven van tijdelijke leegstandsbeheer aan:

 • Wet Doorstroming Huurmarkt: een zelfstandige woonruimte mag maximaal twee jaar verhuurd worden bij deze vorm van leegstandbeheer. De opzegtermijn is minimaal één maand en maximaal drie maanden.
 • Bruikleenovereenkomst: een zelfstandige woonruimte verhuren met een bruikleenovereenkomst. Aan te bevelen bij projecten waarvan de duur nog onzeker is en de leegstand enige maanden tot meer dan één jaar kan bedragen. De opzegtermijn is 28 dagen.