Jongeren en alcohol

Nog geen 18? Dan geen alcohol! Waarom niet? Dat kom je te weten als je verder leest!

Accordion item is ingeklapt

Er zijn veel redenen waarom het beter is om in ieder geval tot je 18e geen alcohol te drinken. De belangrijkste:

  • tot je 25e zijn je hersenen nog volop in ontwikkeling. Alcohol verstoort dit proces en beschadigt je hersenen. Hoe jonger je bent en hoe meer je drinkt, des te groter is de schade
  • drinken van alcohol is schadelijk voor je gezondheid: je maag, je darmen en je lever kunnen slecht tegen alcohol
  • alcohol is een drug die je lichaam langzaam verdooft en je gedrag verandert. Je kunt er vrolijk van worden, maar ook ziek of vervelend. Veel mensen worden aggressiever van alcohol. Ruzie en een gevecht ontstaat dan gemakkelijk. Dit kan grote problemen geven.
  • als je op jonge leeftijd al alcohol drinkt, is de kans groter dat je later verslaafd raakt
  • de kans op verkeersongelukken is veel groter.

Bovendien is het natuurlijk niet fijn om de volgende dag moe te zijn, een slechte adem te hebben, minder goed te presteren bij het sporten en op school en je te schamen omdat je niet meer weet wat je gedaan hebt.

Accordion item is ingeklapt

Wil je meer weten over wat alcohol allemaal met je doet? Of wil je jouw kennis op het gebied van alcohol testen? Ga de uitdaging aan en kijk op één van deze websites:

Accordion item is ingeklapt

Als je jonger bent dan 18 jaar, ben je strafbaar als je alcohol bij je hebt op een openbare plek (bijvoorbeeld in het café of restaurant, maar ook op straat of in het park). Als je betrapt wordt, kun je een boete krijgen. Voor zowel als je alcohol koopt voor een minderjarige is de koper strafbaar. Zowel de politie als Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa's) mogen deze boete geven.

Accordion item is ingeklapt

Winkels als supermarkten mogen geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Let op: je moet in de supermarkt altijd je identiteitsbewijs (ID-kaart of paspoort) laten zien aan de kassa!

Accordion item is ingeklapt

De slijterij mag geen alcohol verkopen aan iemand die jonger is dan 18 jaar. Daarom moet je in de slijterij ook altijd je identiteitsbewijs laten zien aan de medewerker.

Kijk ook eens op www.nix18.nl.

Accordion item is ingeklapt

Na de wedstrijd blijf je gezellig nog even hangen met je sportvrienden om een paar biertjes te drinken. Of je besluit op zaterdagavond te gaan stappen terwijl je zondag die belangrijke wedstrijd moet spelen. Dat moet kunnen, toch?

Accordion item is ingeklapt

Alcohol en sport gaan slecht samen. In veel sportkantines wordt alcohol geschonken en is de zogenaamde “derde helft” een veel voorkomend iets. Feit is dat in veel sportkantines kinderen en jongeren rondom sportwedstrijden geconfronteerd worden met (overmatig) alcoholgebruik door oudere jongeren en volwassenen. Doordat jongeren veelvuldig geconfronteerd worden met alcoholgebruik in de kantine, is de kans groter dat ook zij sneller alcohol gaan drinken.

Kijk ook op deze website voor de actie 'NIX wel zo sportief'.

Accordion item is ingeklapt

Door alcohol te drinken voor of na het sporten, krijg je meer en hevigere spierpijn en -kramp. Je lichaam breekt het door beweging gevormde melkzuur (waar je spierpijn van krijgt) minder snel af. De afbraak van alcohol krijgt voorrang. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat je aandacht verslapt en je reactievermogen vermindert. Blessures kunnen het gevolg zijn. Door alcohol neemt ook je conditie af waardoor je ademhaling en polsslag versnellen. Je bent sneller moe. Kortom, je prestaties zullen afnemen.

Accordion item is ingeklapt

Voor veel Nederlandse jongeren is het de gewoonste zaak van de wereld: het drinken van (te veel) alcohol op jonge leeftijd. Bijna negentig procent van de jongeren drinkt alcohol voordat ze achttien zijn. ”Nee” zeggen is lastig. “Al mijn vrienden drinken ook.”
Daarnaast spelen ouders een grote rol in het alcoholgebruik van hun kinderen. Ze bieden zelf vaak het eerste drankje aan onder het mom van: ”het is verstandig om onder toezicht te leren omgaan met alcohol.” Dit remt het gebruik van alcohol echter niet. Integendeel: ouders die toestaan om thuis te drinken stimuleren alcoholgebruik juist.

Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is dat zowel ouders als jongeren weten waarom het drinken van alcohol op jonge leeftijd schadelijk is. Als ouders bovendien duidelijke regels stellen en hun kinderen thuis geen alcohol laten drinken starten jongeren pas op latere leeftijd met het gebruik van alcohol.

Niet alleen ouders kunnen een rol spelen om het eerste alcoholgebruik uit te stellen, maar ook de sportvereniging. Ook in de sportkantine komen jongeren in aanraking met alcohol. Net als thuis geldt dat het naleven van regels met betrekking tot alcohol kan voorkomen dat jongeren gaan drinken in de sportkantine. Via de website van noc-nsf kunnen sportverenigingen een 'Instructie Verantwoord Alcohol schenken' volgen. Sportverenigingen in onze gemeente wordt ook een gratis groepscursus voor barvrijwilligers, uitgevoerd door Iriszorg, aangeboden. Meer informatie hierover kunt u opvragen via info@nederbetuwe.nl of telefoonnummer 14 0488.

Accordion item is ingeklapt

Vragen? Neem gerust contact op met de gemeente via info@nederbetuwe.nl of 14 0488.

Kijk ook bij

Accordion item is ingeklapt

Hier vind je de digitale brochure ‘Drink Veilig: Alcoholvrij’ (PDF, 8.537 Kb). Hierin staan allemaal lekkere recepten voor alcoholvrije cocktails. Ze zijn bedoeld voor jou en je ouders om samen alcoholvrije drankjes te maken. Ook staan er tips in om de omgeving van jullie zo alcoholvrij mogelijk te houden. Op school, op de sportclub, op vakantie, maar ook thuis.