Programma Economie
Wat is het Programma Economie?
- Het Programma Economie 2024-2028 is een economische visie en uitvoeringsagenda voor de gemeente Neder-Betuwe
- Het programma is een nadere uitwerking van de Omgevingsvisie uit 2022 en is in november 2024 vastgesteld door het college van Burgemeester en Wethouders
- Via het programma werkt de gemeente samen met ondernemers aan een krachtige, innovatieve en duurzame economie.
- Bekijk het Programma Economie (PDF, 596 kb)
Samen aan de slag met vijf kernopgaven
Vijf kernopgaven
Om onze visie te realiseren willen wij werk maken van vijf kernopgaven:
- Zorgen voor een sterk vestigingsklimaat en ruimte voor ondernemerschap
- Voldoende uitbreidingsruimte voor lokale bedrijven
- Bestaande bedrijventerreinen verduurzamen en optimaliseren
- Behouden van levendige dorpskernen en het toeristisch aanbod doorontwikkelen
- Duurzame en innovatieve economie
- Stimuleren en faciliteren van oplossingen voor uitdagingen op het gebied van energie en duurzaamheid en slimme verbindingen tussen krachtige sectoren zoals de laanboom- en fruitteelt en maakindustrie of recreatie en toerisme
- Verbeteren van het organiserend vermogen en samenwerking
- Verder verbeteren van samenwerking tussen de gemeente en ondernemers en ondernemers onderling
- Vergroten van slagkracht en gerichte financiering van samenwerkingen, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen
- Verbeteren van het ondernemersklimaat en positionering in de regio
- Optimale gemeentelijke dienstverlening voor ondernemers
- Zorgen voor een onderscheidend en duidelijk verhaal in de regio
- Verbeteren van de aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt
- Interesseren, opleiden en behouden van (jong) talent voor de lokale arbeidsmarkt als fundament voor de toekomst
Samen aan de slag
Via het uitvoeringsprogramma werkt de gemeente aan de opgaven met concrete projecten. Daarbij geldt dat de gemeente niet alle acties alleen kan uitvoeren. Het programma biedt ondernemers ruimte voor eigen initiatief. Ondernemers en ondernemersverenigingen spelen een belangrijke rol bij het realiseren van ambities. Het Programma Economie is een uitnodiging aan iedereen in Neder-Betuwe: laten we samen verder bouwen aan een toekomstbestendige economie.
Onze visie
Uitgangspunten
Neder-Betuwe is naast een woongemeente ook een echte werkgemeente, met bruisend ondernemerschap, een hoge participatiegraad en een lage werkloosheid. Samen met ondernemers wil de gemeente werk maken van een economisch vitale gemeente. We zetten in op een krachtige, innovatieve en duurzame economische ontwikkeling van Neder-Betuwe. De lokale economie vormt een basis voor de brede welvaart van onze inwoners en ondernemers. We streven naar een goede balans tussen economische ontwikkeling en het verbeteren van de kwaliteit van onze leefomgeving. De focus ligt op het midden- en kleinbedrijf en lokaal gewortelde bedrijven, met bijzondere aandacht voor onze speerpuntsectoren: laanboomteelt en agribusiness, maakindustrie en recreatie en toerisme.
Thema: Bedrijventerreinen
We willen lokale ondernemers en hun bedrijven de ruimte bieden om zich te ontwikkelen. Dit betekent dat de gemeente de komende jaren nog uitbreiding van het areaal bedrijventerrein moet realiseren. De bestaande bedrijventerreinen willen wij beter benutten en verduurzamen. Groene en energie-efficiënte bedrijventerreinen dragen bij aan een prettige werkomgeving en aan brede welvaart. We faciliteren initiatieven van ondernemers die hieraan bijdragen en we spannen ons samen met ondernemers in om de organisatiegraad te verbeteren en nieuwe projecten te starten.
Thema: Dorpscentra
Onze dorpscentra zien wij als de huiskamers van onze gemeente. We zetten in op levendige en aantrekkelijke dorpscentra waar winkels en voorzieningen en ontmoetingsplekken hand in hand gaan. Dit vraagt om een gezamenlijke inspanning van ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente. Ook hier gaan we op zoek naar mogelijkheden om meer groen te realiseren, maar we vinden het ook belangrijk dat onze centra goed bereikbaar blijven met voldoende parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen.
Thema: Buitengebied
Een vitaal buitengebied vraagt ook economische vitaliteit. In het buitengebied richten wij ons, als het gaat om de economie, op een vitale agrarische sector. De agrarische sector, in het bijzonder de laanboomteelt, is onderdeel van ons landschap en onze identiteit. We blijven inzetten op een goede balans tussen landbouw, de natuur, recreatie en de kwaliteit van de leefomgeving. Het buitengebied is ook een kraamkamer voor startende ondernemingen en van oudsher zijn er solitaire en agrarisch gerelateerde bedrijven gevestigd. De bestaande ruimte voor bedrijvigheid en dynamiek blijft behouden. Maar grote uitbreidingen vinden in principe plaats op bedrijventerreinen. Hoe we om willen gaan met bedrijven in het buitengebied wordt nader uitgewerkt in het Programma Buitengebied.
Thema: Recreatie & Toerisme
Neder-Betuwe is een plek waar gastvrijheid en gemoedelijkheid voorop staat. Als het gaat om Recreatie & Toerisme, we willen ons dag- en verblijfsaanbod verder ontwikkelen. Daarbij willen we onze natuurlijke en agrarische troeven uitspelen: we zetten in op rivierbeleving en agrotoerisme. We kiezen voor kwalitatieve groei, ontwikkelingen moeten passen bij de schaal en aard van de omgeving.