Lentegevoel

Column burgemeester Jan Kottelenberg

Afgelopen donderdag had ik een afspraak op het provinciehuis in Arnhem. Aangezien ik met de trein reisde, liep ik van het station naar het provinciehuis door het winkelcentrum van Arnhem. Het was de eerste warme voorjaarsdag en de terrassen van de horeca, en dat zijn er veel in Arnhem, zaten vol met vrolijke mensen die genoten van de voorjaarszon.

Zoals elk jaar is het duidelijk dat mensen opleven en nieuwe energie krijgen als het weer lente wordt. Net als de natuur die bruisend tot leven komt. De boomknoppen beginnen te zwellen, de bolgewassen, het speenkruid en de magnolia’s bloeien alsof hun leven ervan afhangt. Over enkele weken zullen we hier in de Betuwe weer genieten van de bloesem van de fruit- en sierbomen. De dagen worden langer en de grond begint weer te geuren naar leven. Onze boeren en kwekers zijn druk op het land om te bemesten en ploegen, en straks te zaaien. We zijn weer actief in onze tuin en de tuinstoelen worden uit de schuur gehaald, schoongemaakt en bekeken of ze nog een seizoen meekunnen.

Na een donkere winterperiode met veel regen genieten we van die paar vroege warme lentedagen. Het haalt ons uit de somberte van dingen die niet goed gaan of de ergernis over een wereld met veel problemen die niet worden opgelost. Ik hoef het u niet te vertellen, de kranten en de media confronteren ons er dagelijks mee. Er is inderdaad veel om ons zorgen over te maken. Bij mij thuis zeiden we dan vroeger: ‘en tóch wordt het weer Pasen!’ Daarmee bedoelden we dat er ondanks problemen toch weer oplossingen komen. Aan het einde van elke tunnel komt weer licht. Maar dat gaat niet vanzelf. We moeten er wel zélf de handen voor uit de mouwen steken en de schouders eronder zetten.

Zaterdag werd er bij mij thuis aan de deur gebeld. Voor de deur stond een bekende vrijwilliger van Ons Dorpshuis in Kesteren. Hij vertelde: wij hebben zo’n leuk en actief dorpshuis met veel vrijwilligers en met allerlei verschillende activiteiten voor inwoners, maar veel mensen weten dat niet. Zeker niet de mensen die hier nieuw zijn komen wonen. Nu hebben wij een boekje gemaakt dat huis aan huis wordt verspreid om dorpsgenoten hierop attent te maken. Wilt u het eerste boekje in ontvangst nemen?

Wat een mooi initiatief. Een nieuwe lente, een nieuw seizoen, boordevol kansen en mooie activiteiten in onze gemeente. Lentegevoel! Ik hoop dat de komende lente ons allemaal weer extra nieuwe, creatieve energie geeft om onze Betuwse gemeente mooi, gezond en springlevend te houden.

Jan Kottelenberg
uw burgemeester