Houten klompen en bloeiende knoppen

Column van wethouder Marien Klein

Diverse klompenparen op de deurmat

Bij de ingang van het gemeentehuis zien we het nog af en toe: een paar houten klompen op de deurmat. Een vertrouwd beeld dat vaak een glimlach op vele gezichten tovert en doorgaans de komst van een boomkweker bevestigd. Maar let op, deze klompen zijn niet exclusief voorbehouden aan doorgewinterde kwekers.

Onlangs kreeg ik een foto te zien van de deurmat bij ons Laanboomhuis die mij ook een glimlach bezorgde. Naast laarzen en werkschoenen staan er 13 paar houten klompen. Het schoeisel is van de jongeren die elke week naar het Laanboomhuis komen voor de vernieuwde mbo-boomkwekersopleiding, ontstaan uit een samenwerking tussen TCO en het Hoornbeeck College.

Het tafereel geeft mij een gevoel van belofte en groei. De jonge bezoekers, op klompen en met laarzen en werkschoenen, vormen een groeiende kweekvijver van kennis en vaardigheden. Bij de start van het nieuwe studiejaar volgen maar liefst 44 leerlingen de opleiding, een groei van 13 leerlingen ten opzichte van vorig jaar. Deze cijfers onderstrepen niet alleen het groeiende enthousiasme voor het vak, maar ook de groeiende vitaliteit van de laanboomsector in onze gemeente.

In mijn ogen symboliseren die houten klompen op de deurmat niet slechts een lang vervlogen traditie. Ze staan voor de veerkracht en vitaliteit van een sector die met de tijd is meegegroeid. De afgelopen vijf jaar is het aantal banen binnen deze branche in onze gemeente met maar liefst 30 procent gegroeid. De sector heeft de wind inderdaad in de zeilen. De toegenomen vraag naar bomen, gedreven door klimaatadaptatieplannen van zowel onze regering als Europa, voorspelt een bloeiende toekomst.

Wat de vernieuwde opleiding zo bijzonder maakt, is de directe betrokkenheid van lokale kwekers. Hier komen praktijklessen niet uit leerboeken, maar uit ervaring. Jonge knoppen krijgen de kans om te groeien onder begeleiding van doorgewinterde kwekers. In een tijdperk van drones en geavanceerde waterbeheersingssystemen worden zij klaargestoomd om de groei van bomen te monitoren en te ondersteunen.

Binnenkort kunt u zelf gaan bekijken hoe de Laanboomkwekerij in 2023 werkt. Zaterdag 23 september is de 'Dag van de Kwekerij'. Twee boomkwekerijen in onze gemeente openen de deuren voor iedereen die nieuwsgierig is naar de nieuwste ontwikkelingen binnen de sector. Een kans om met eigen ogen te zien hoe de laanboomkwekerij zich ontwikkelt, hoe jonge geesten gedijen en hoe houten klompen een verbinding vormen tussen heden en verleden.

Houten klompen die voor mij het symbool zijn van een toekomst waarin jonge aspiraties uitgroeien tot stevige stammen die de groei van onze gemeente letterlijk en figuurlijk gaan voeden!

Wethouder Marien Klein