Het belang van de provincie en het waterschap

Column wethouder Nees van Wolfswinkel

DV woensdag 15 maart zijn er weer de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Ik weet niet hoe u het ervaart, maar in het algemeen staat de provincie wat verder af van de meeste burgers. Als je de media volgt is er veel aandacht voor de landelijke politiek. En de regionale media belicht met enige regelmaat de lokale politiek; ook van Neder-Betuwe. Maar over het werk van de provincie lees je veel minder. Begrijpelijk dus dat de ‘gemiddelde burger’ niet zo warmloopt voor provinciale verkiezingen. Zelfs in de periode dat ik gemeenteraadslid was stond de provincie voor mijn gevoel wat verder bij mij vandaan. Maar lees vooral verder!

Toen ik in 2018 wethouder in onze gemeente werd, veranderde dat gevoel van de-provincie-ver-weg al gauw. Ik ontdekte al snel dat de provincie voor de gemeente juist heel belangrijk is. Dus ook voor de inwoners, u en jij dus. Temeer omdat de rijksoverheid de laatste jaren steeds meer taken en bevoegdheden bij de lagere overheden over de schutting gooit. Daardoor is die bestuurslaag die de provincie vormt, tussen de regering in Den Haag en de gemeenten, nog veel belangrijker geworden. Soms is de provincie een doorgeefluik. Maar ook stemt ze vaak zaken af tussen gemeenten in de regio. Echt onmisbaar.

De taken en bevoegdheden van de provincie liggen op verschillende terreinen. De provincie bepaalt of steden en dorpen kunnen uitbreiden en waar er bedrijventerreinen mogen komen. Een ander mooi voorbeeld dat iedereen tot de verbeelding zal spreken is de woningbouw. Samen met mijn collega-wethouders volkshuisvesting uit de regio en de provincie bepalen we hoeveel woningen we de komende jaren gaan bouwen. En dan spreken we ook over die belangrijke vraag: aan welke type woningen hebben we behoefte?

Mijn collega-wethouders uit Neder-Betuwe schuiven weer aan als het gaat over economie of mobiliteit. Of over zorg en welzijn. Dit maakt dat we niet alleen steeds vaker optrekken met de gemeenten in de regio Fruitdelta Rivierenland, maar voor overleg ook regelmatig in het provinciehuis te vinden zijn.

Sinds een poosje maak ik deel uit van het bestuurlijk overleg ‘Gelderse Maatregelen Stikstof’. Met de verantwoordelijk gedeputeerde, enkele wethouders van elders uit de provincie en een afvaardiging van de waterschappen komen we met enige regelmaat bij elkaar voor overleg over dit uiterst gevoelige dossier, zeker voor onze provincie. En vergeet trouwens ook niet dat het een heel belangrijke taak is van de gekozen statenleden: het kiezen van de leden van de Eerste Kamer.

Naast de verkiezingen voor de Provinciale Staten worden ook de verkiezingen voor de waterschappen gehouden. Nederland, waterland. Rivieren, kanalen, sloten, beken, meren, grachten. Nederland is er vol van. Bovendien ligt Nederland deels onder zeeniveau. Een goed beheer van al dat water is daarom van groot belang. De waterschappen, die niet alleen een belangrijke taak hebben bij hoog water, maar ook bij de lage waterstanden zoals we die de laatste jaren zagen. Al met al, het belang van de provincie maar ook de waterschappen is groter dan u denkt. Een reden temeer uw stem op 15 maart niet verloren te laten gaan.

Nees van Wolfswinkel,
Wethouder