Goed, beter, best

Column van wethouder Stefan van Someren

Wethouder Stefan van Someren voor een stapel bomen met kluit

Gelukkig hoef ik tegenwoordig steeds minder vaak uit te leggen waarom bomen ook in de bebouwde omgeving nodig zijn. Ze verfraaien het straatbeeld. Bomen geven schaduw waardoor de stenen in de buurt minder opwarmen. Als het veel regent, en dat gebeurt nogal eens, dan nemen bomen veel water op. Bomen nemen CO2, stikstof en fijnstof op en zuiveren onze lucht en we weten hóe belangrijk dat is.

Kortom, wat zijn bomen belangrijk. Daarom was er een bomenactie afgelopen november waarmee wij als gemeente particulieren stimuleren (meer) bomen te planten op eigen terrein. Daarom deelden we 200 bomen uit aan wie uit onze gemeente maar wilde; ze waren zo weg. En daarom houden we elk jaar Boomfeestdag met de jeugd; want jong geleerd is oud gedaan. In tijden van klimaatverandering zijn bomen dus een goed en kostbaar bezit.

Om beter te kunnen genieten moeten we bomen regelmatig snoeien. Om de bomen mooi in vorm te houden maar ook omdat ze – vooral langs de wegen en in de plantsoenen – geen hinder geven. Geen overhangende takken die het verkeer hinderen. Nu ben ik de eerste om te erkennen dat snoeien een vak is. Gelijktijdig snoeien we allemaal en vinden er dus wat van. Snoeien heeft daarmee veel weg van onze volkssport voetbal. Het ligt ook voor de hand om een boom te snoeien als die zodanig is uitgegroeid dat we er last van krijgen of als die boom vormloos wordt.

Als je echter in de gemeente Neder-Betuwe woont dan kom je er – vroeg of laat – achter dat je in het laanboomcentrum van Europa bent. Ze hebben hier verstand van bomen en dus ook van snoeien! Wat blijkt: de boomkwekers kijken verder dan stam en kruin. Ze kennen ook de boomwortels als de beste. En dat een goede boom in balans moet zijn: wortels, stam en kruin zijn één.

Dus als je een boom plant of verplant, dan heb je met het uit- en ingraven de wortels al flink ‘gesnoeid’. Dat betekent dat je ook bovengronds flink moet snoeien om de balans te herstellen. Het wortelstelsel én de kruin kan zich goed ontwikkelen, voor de boom geeft dit het beste resultaat.

Gemeente Neder-Betuwe heeft samen met de mensen van Tree Centre Opheusden, kortweg TCO, een proef gedaan met wat ik maar wil noemen ‘het snoeien nieuwe stijl’. Oftewel gelijk bij de aanplant de boom goed snoeien. Deze proef levert inmiddels goede resultaten. Daarom hebben we, dankzij deze mooie samenwerking met TCO, een ‘Richtlijn snoei bij aanplant bomen’ opgesteld. Een variatie op kwekerijsnoei.

Voor de gemeente en onze inwoners een mooie zoektocht van goed, naar beter, naar best. Ik zou zeggen doe u of jij er je voordeel mee. Je moet tenslotte weten dat je in het Laanboomcentrum van Europa woont.

Alvast een mooie, groene en groeizame lente toegewenst!

Stefan van Someren,
Wethouder