Gelukkige feestdagen

Column burgemeester Jan Kottelenberg

De weken rond Hemelvaart en Pinksteren zijn altijd speciaal. We hebben veel vrije dagen, het is ook de tijd van proefwerken en examens, en er zijn veel trouwerijen. Het is lente, de natuur bruist van energie en dat slaat blijkbaar over op ons mensen. Er heerst passie, we krijgen de geest. Maar hoe blij zijn we eigenlijk? Met de feestdagen van deze weken is het misschien aardig om stil te staan bij het begrip ‘geluk’. Want hoe staat het daarmee in de wereld en specifiek in onze gemeente?

In het World Happiness Report staat ons land op plaats vijf. Happiness of geluk wordt daar gedefinieerd als een combinatie van voldoende inkomen, sociaal netwerk, vrijgevigheid, gezondheid, de vrijheid om eigen keuzes te maken, en het ontbreken van corruptie.

Wij Nederlanders blijken volgens dit rapport een bijzonder gelukkig volk te zijn, maar dat geldt niet altijd voor een ieder van ons individueel. Afgelopen week bleek bijvoorbeeld uit een ander onderzoek dat met name jongvolwassenen in ons land zich minder gelukkig voelen. De stress van de huidige tijd vraagt veel van deze generatie. De coronapandemie, de woningnood en de sociale druk (sociale media!) spelen daarin een belangrijke rol. Jongeren blijken minder weerbaar bij tegenslagen, en daar wordt je niet gelukkiger van.

Daarnaast is er een breed maatschappelijk gevoel van onbehagen. Dat bleek ook weer uit de uitslag van de afgelopen verkiezingen. Er leeft ook in Neder-Betuwe bij velen, ondanks al onze welvaart, een gevoel dat het anders moet en beter kan.

Geluk blijft zo een lastig te definiëren fenomeen. Wellicht zijn er de komende vrije dagen momenten om na te denken wat ons gelukkig maakt en wat dat geluk soms in de weg staat. En: wat we zelf kunnen doen om de wereld een klein beetje beter en gelukkiger te maken. Pinksteren is het feest van de Geest, maar ook van de passie. Bruisende passie om geluk niet alleen te ontvangen, maar vooral om het te delen.

Jan Kottelenberg,
uw burgemeester