Familie uit Canada herdenkt Trevor Southgate in Neder-Betuwe

Tijdens operatie Market Garden, stortte Trevor Southgate neer in Dodewaard. Nu, bijna 80 jaar later, bezocht zijn familie de Neder-Betuwse aarde waar het allemaal gebeurde.  

Oorlogsheld Trevor Southgate 

Trevor Southgate (1920-2017) was een echte oorlogsheld. Als piloot van de Dakota KG 570 nam hij deel aan Operatie Market Garden. Het toestel werd door Duits vuur getroffen en stortte neer aan de Engelandstraat in Dodewaard. Wonder boven wonder overleefden alle vier inzittenden de crash en werden door de ondergrondsen opgevangen. Trevor Southgate, die op latere leeftijd emigreerde naar Canada, werd uiteindelijk 97 jaar.  

Bijzonder hoogtepunt  

Aan het weiland aan de Engelandstraat is 80 jaar niks gedaan. Vorig jaar kwam hier verandering in toen er een boomkwekerij op deze plek kwam. Na het omploegen bleken er nog verschillende onderdelen van de Dakota voor het oprapen te liggen. Dit ontdekte amateurhistoricus Siebe Budding uit Dodewaard. Voor de familie vormde dit een bijzonder hoogtepunt van het bezoek aan de Betuwe.  

Een unieke gebeurtenis voor alle betrokkenen 

Zes van zijn familieleden kwamen op maandag 8 april 2024 over uit Canada om de plek van het neerstorten te bekijken en hem te herdenken bij herinneringsmonument ‘Vliegers in het Vuur’ nabij het station in Opheusden.  

Els de Vries blies de Last Post en de achterkleinzonen hesen de Canadese vlag in top. Burgemeester Kottelenberg hield een korte toespraak over het belang van herdenken. Een unieke gebeurtenis voor alle betrokkenen. Dochter Patricia Johnsons-Southgate (83) vertelde aan De Gelderlander: "Mijn vader heeft altijd een soort schuld gevoeld naar Nederland, omdat Market Garden niet is gelukt. Hij praatte daar niet graag over. Maar mooi om te ervaren dat de dankbaarheid hier zo groot is en dat burgemeester Jan Kottelenberg ons zo hartelijk ontvangt. Dat is voor ons heel bijzonder."

Meer lezen?

Meer lezen over het verhaal van Trevor Southgate en zijn bemanningsleden? Bezoek:  www.vintagewings.ca