Een avondje theater, een bezoek aan een museum of tentoonstelling. Ook in ons eigen rivierengebied zijn de mogelijkheden uitgebreider dan je misschien zo denkt. Ik vind het belangrijk om er een keer wat over te vertellen.
Cultuur en erfgoed, het zijn elementen die niet alleen ons denken en leven vormen en verrijken, maar ook onze geest scherp houden. Het prikkelt je nieuwsgierigheid en zintuigen, je ogen, oren, handen… Ook in de opvoeding van kinderen is cultuur van wezenlijk belang.
Oranje of Spanje
Scholen worden aangemoedigd om in hun lessen aandacht te besteden aan cultuur. De groepen zeven en acht van al onze scholen krijgen het spel Oranje of Spanje. In een strijd om zeven plaatsen in het rivierengebied moeten teams antwoord geven op vragen over de Tachtigjarige oorlog. Wie zal overwinnen en de regio veroveren? Ook krijgen de kinderen op de basisschool het kindervoorleesboek ‘Stromend door de tijd’. De verhalen in dit boek spelen zich af van vierduizend jaar geleden tot de Tweede Wereldoorlog in het rivierengebied.
‘Mooi anders’
Ik noem hier graag de indringende filmdocu ‘Mooi Anders’ waarin vluchtelingenkinderen uit de Taalklas hun verhaal vertellen. Eerder al verscheen de documentaire ‘Vreemde Vogels’ die te zien is via [de website van Cultuurpact Rivierenland. Aangrijpend en zeker de moeite waard.
Ook als gezin kan het verrijkend zijn om samen een museum of tentoonstelling te bezoeken. En een bezoek aan het theater is een ervaring op zich. Even helemaal opgaan in een andere wereld.
STIP-programma
Vanuit het Cultuur-en Erfgoedpact is een scala aan activiteiten voor u opgezet. Wel heel bijzonder vind ik het STIP-programma van de theaters in onze regio. Zes cultuurpodia in ons rivierengebied hebben een programma ‘betaalbaar theater voor iedereen’ samengesteld. Vanuit het principe ‘Pay what you can’ (betaal wat u kunt missen) is het theaterseizoen voor dit najaar, winter en voorjaar gevuld met optredens van veelbelovend talent.
Cultuur voor iedereen
Toneel, cabaret, hiphop, literatuur, klassiek, beeldende kunst, muziektheater, jeugdtheater, poëzie. De gedachte achter het STIP-cultuurprogramma is dat cultuur ook bereikbaar moet zijn voor mensen met een minder gevulde portemonnee. Eén van de vragen die armoede aan het licht brengt is: gaat u weleens naar een museum of het theater? Is het antwoord nee, dan is de kans groot dat iemand moeite heeft om financieel rond te komen. Een bezoek aan het theater of een museum is namelijk vaak prijzig.
Met het STIP-cultuurprogramma en het Cultuur- en Erfgoedpact slaan gemeenten, musea, podia en provincie de handen ineen om iedereen een culturele ervaring te laten beleven. Op het gemeentehuis, bij de dorpshuizen en bibliotheken ligt een boekje van het Cultuur- en Erfgoedpact Rivierenland met informatie over musea, monumenten en tentoonstellingen. Ga naar de website voorstellingenmetstip.nl | link naar Voorstellingen met STIP] voor informatie over betaalbaar theater voor iedereen.
Samen zorgen we ervoor dat cultuur en erfgoed bereikbaar en te beleven is voor iedereen.
Wethouder Herma van Dijkhuizen, Cultuur