College op werkbezoek bij zorginstelling De Schutse in Kesteren

Een groep van medewerkers van de Schutse en het college van Neder-Betuwe staat met elkaar te praten.

Burgemeester en wethouders brachten vorige week een bezoek aan de hoofdlocatie van zorginstelling De Schutse in Kesteren. Zij werden ontvangen door de voorzitter van de Raad van Bestuur, de heer C.K. den Uil, en zeven medewerkers uit het management en ondersteuning. 

Zorg en begeleiding

De Schutse biedt identiteitsgebonden zorg en begeleiding voor kinderen, volwassen en ouderen met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand. De zorgorganisatie is in 1985 opgericht als stichting. Er was een grote behoefte van ouders die zorg wilden krijgen/bieden voor hun kinderen vanuit een christelijke mensvisie. Nu werken er zo’n 800 medewerkers op de verschillende locaties. Zij worden ondersteund door 400 vrijwilligers. 

Vormen van geboden hulp 

De Schutse biedt verschillende vormen van hulp: dagbesteding, dagbehandeling- en opvang voor kinderen, permanente inwoning of zorg bij de cliënt in de eigen omgeving. De organisatie heeft vestigingen verspreid over het land. In onze gemeente is De Schutse te vinden in Kesteren, Ochten en Opheusden. Het kan gaan om dagbesteding voor volwassenen, dagbehandeling- en opvang voor kinderen, een gezinshuis en meerdere woongroepen. Zo’n 200 cliënten wonen en logeren bij De Schutse, 35 maken gebruik van behandelingen en-/ of zorgondersteuning op scholen, 125 maken gebruik van de dagbesteding en er zijn 49 cliënten die zorg krijgen in hun eigen omgeving.  

Rondleiding 

Na een korte introductie kregen burgemeester en wethouders eerst een uitgebreide rondleiding over het uitgestrekte terrein. Bij de verschillende groepen werd uitleg gegeven wat de hulpvragen zijn en hoe de zorginstelling daar op inspeelt. Het college kreeg van een van de kinderen een petitie aangeboden om aandacht te vragen voor een veilige oversteek en goede voetpaden op hun wandelroutes door Kesteren. Burgemeester en wethouders beloofden de kinderen met de petitie aan de slag te gaan.   

Bakkerij 

De Schutse heeft een eigen technische dienst en wasserij. Het bereiden van maaltijden gebeurt zoveel mogelijk samen met de mensen zelf op de verschillende afdelingen. Daarnaast maakt een aantal intensieve zorg en begeleidingsgroepen gebruik van de diensten van de centrale keuken. Ook is er een eigen bakkerij waar de cliënten op bestelling taarten en gebakjes maken. Ze zijn ook te koop in de gezellige giftshop “Hart & Zo” waar iedereen terecht kan voor een leuk, klein cadeautje. 

Dankbaarheid voor het werk

Het werkbezoek werd afgesloten met een aantal presentaties over de verschillende vormen van zorg die De Schutse biedt en de uitdagingen waar de organisatie voor staat. Maar vooral de dankbaarheid voor het werk dat wordt gedaan kwam naar voren: met liefde en aandacht zorgen voor een goede integratie van mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving.