Bedreigingen of kansen?

Wethouder Nees van Wolfswinkel

In maart 2023 mochten wij, de wethouders Wonen uit regio Rivierenland, onder toeziend oog van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening onze handtekening zetten  onder de zogenaamde Woondeal. In dit document het aantal woningen dat gebouwd mag worden, maar vooral ook welke type woningen. Het resultaat: bouwen voor alle doelgroepen.

Voor Neder-Betuwe pakt dat goed uit. Tot 2030 mogen we maar liefst 1.400 woningen toevoegen aan de bestaande voorraad. We zijn dus snel aan de slag gegaan voor woningbouwprojecten. In het laatste half jaar zijn intensieve gesprekken gevoerd met projectontwikkelaars en bouwbedrijven. En omdat per 1 januari 2024 de nieuwe Omgevingswet van kracht ging met nieuwe regels, gaven veel ontwikkelaars er de voorkeur aan nog onder het oude regime plannen in te dienen. Diverse bestemmingsplannen zijn in 2023 door de gemeenteraad vastgesteld en zijn zelfs al onherroepelijk.

Voor sommige van deze plannen worden nu al omgevingsvergunningen (bouwvergunningen) aangevraagd. Diverse andere plannen liggen nog ter inzage. Als er geen bezwaren binnenkomen, leggen we ze binnenkort aan de gemeenteraad ter vaststelling voor. Al met al hebben we voor meer dan 1.100 woningen plannen klaarliggen: in gang gezet of al goedgekeurd. In 2023 werden bovendien maar liefst 139 nieuwe woningen opgeleverd. Een aantal dat al jaren niet meer is gehaald.

Tijdens die bijeenkomst in maart 2023 met de minister hebben wij hem ook een document overhandigd waarin we onze zorgen kenbaar maakten over de voortgang van woningbouw. Dit document kreeg de naam 4 S’en. De S van stikstof, de S van Steenuil, de S van Spuitzone en de S van Stroom. Op dat laatste, stroom, wil ik verder ingaan. Een veelgehoord woord is op dit moment: ‘netcongestie’. Het stroomnet is vol en wie een nieuwe aansluiting wil moet wachten tot er weer ruimte is. Het lijkt op dit moment vooral het bedrijfsleven te hinderen; ik hoor over wachttijden van 5 tot 6 jaar.

Het wrange voordeel van een dreigende crisis is dat mensen soms heel creatief worden. Allerlei oplossingen zijn er. Aqua-thermie, Geo-thermie, het anders omgaan met elektriciteit in zogenaamde piektijden. Er zijn productieprocessen waarbij veel energie vrijkomt, maar helaas, op dit moment mogen bedrijven elkaar onderling geen energie aanbieden. Een wetsvoorstel ligt bij de Tweede Kamer en moet zo snel mogelijk worden aangenomen.

Nu wordt echter ook de noodklok geluid voor woningbouwplannen.  En dat terwijl de woningnood zo hoog is. Lokaal lossen wij dit probleem niet op. De Rijksoverheid zal zo spoedig mogelijk met oplossingen moeten komen. Het baart ons zorgen, maar we zitten niet stil. Integendeel. Ondertussen gaan we voortvarend door met het maken van plannen. Je kan ze maar vast op de plank hebben liggen.

Ook aan andere plannen werken we gestaag verder. Dank aan de ruim 200 inwoners uit Ochten die op maandagavond 15 januari naar het Dorpshuis in Ochten kwamen om samen met ons en de initiatiefnemers nog een keer naar de centrumplannen te kijken.
Verder meld ik alvast dat we op DV 26 maart weer naar Ochten hopen te komen om met u de voortgang van ‘Visie Ochten-Oost’ te delen.

Vorige week hebben we belangrijke vooruitgang geboekt met betrekking tot de woningbouwplannen in Fructus II te Dodewaard. De initiatiefnemer hoopt nog voor de zomer een informatieavond te beleggen. Ook voor de andere kernen zijn we druk met ontwikkelaars in gesprek. Zodra iets meer bekend is melden we ons ook daar.

 

Nees van Wolfswinkel,
Wethouder Wonen