Afval goed gescheiden en in de juiste container?

Op 25 januari deed het ‘Avri-wijkteam voor de Schone Grondstoffenaanpak’ een ronde in een deel van Kesteren. Tijdens deze ronde controleerden ze de aangeboden pdb-containers om te zien hoe goed het lukt om plastic verpakkingen, drinkpakken en blik te scheiden.

Medewerkers van de Avri controleren containers

Wethouder Stefan van Someren trok ook een veiligheidsjas en handschoenen aan en hielp mee met het plakken van adres- en pdb-stickers op de containers. Zijn reactie: “Prima actie en heel erg nodig. Er zit te veel afval tussen het pdb dat er niet in hoort. Is ook lastig maar met de mini-afvalwijzer erbij, leert het snel!”

Mini-afvalwijzer

Een paar weken daarvoor hadden de wijkbewoners al een aankondiging in de bus gekregen, samen met een handige Mini-afvalwijzer over wat waar nu wel of niet in mag.
Vooraf aan deze ronde had een nulmeting (analyse van het aangeboden pdb) laten zien dat de vervuiling in Kesteren 45,7% is. Dat bleek ook tijdens de wijkronde: het team heeft bij 94 adressen een gele of rode containerhanger moeten achterlaten, dat is ruim de helft van het aantal nagekeken containers. In sommige straten kregen bijna alle containers een hanger.

Gele hanger

Een gele hanger is een tip: het afval is best goed gescheiden, maar er zat bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid etensresten bij, of het pdb zat in ondoorzichtige zakken.

Rode hanger

Een container met ernstige vervuiling krijgt een rode hanger. Zo was er een container die bijna uitsluitend luiers bevatte, en containers met alle soorten afval door elkaar.

Na de wijkronde kwam de inzamelwagen om de containers te legen. De containers met een rode kaart werden niet geleegd: de inwoner mag deze de volgende ronde opnieuw aanbieden zonder het verkeerde afval.

Waarom de Schone-Grondstoffen-aanpak?

Met de Schone Grondstoffenaanpak helpt Avri inwoners om hun afval beter te scheiden. Als de afvalstroom schoon is (het juiste afval in de juiste container), dan is er minder afkeur bij de verwerkers. Afkeur gebeurt nog te vaak. En dat zorgt dan weer voor financiële schade én milieuschade want afgekeurde grondstoffen worden als restafval verbrand. Op die manier gaan kostbare, te recyclen materialen verloren.