Opnieuw subsidie voor hoge energiekosten en energieadvies verenigingen, kerken en dorpshuizen

Verenigingen, kerken en dorpshuizen met een eigen energieaansluiting kunnen opnieuw subsidie aanvragen om de gestegen energiekosten op te vangen. De aanvraag moet uiterlijk op maandag 4 december bij ons binnen zijn.

illustratieve afbeelding van een radiator

Veel maatschappelijke organisaties zoals verenigingen, kerken en dorpshuizen hebben door de coronacrisis moeilijke tijden gehad. De stijging van de energiekosten in 2022 kwam daar nog eens bovenop. Om de financiële gevolgen van de gestegen energiekosten op korte termijn op te vangen, stelt de gemeente Neder-Betuwe subsidie beschikbaar. De organisaties kunnen daarnaast 2000 euro subsidie aanvragen voor energieadvies voor het verduurzamen van hun gebouw.

Verduurzamen

Ook organisaties die (nog) geen hoge energierekening hebben, maar wel hun gebouw willen verduurzamen kunnen een aanvraag doen. Gemeente Neder-Betuwe geeft hen hiermee de kans om duurzaamheidsmaatregelen voor de toekomst te nemen, zodat zij hun energiekosten kunnen verlagen. De aanvragende organisatie krijgt hiervoor eenmalig € 2.000 per accommodatie in Neder-Betuwe. Heeft u de ‘verduurzamingssubsidie’ in de eerdere ronde in het voorjaar van dit jaar gekregen? Dan kunt u hiervoor nu geen aanvraag doen. 

Voor wie?

De subsidieregeling is bedoeld voor maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk in Neder-Betuwe, die over een eigen energieaansluiting beschikken en hoge energielasten hebben. 

Vergoeding energiekosten 2023

U kunt als organisatie de eenmalige subsidie krijgen als tegemoetkoming voor de energielasten voor de periode 1 januari 2023 tot en met 31 oktober 2023. Wat kunt u verwachten?

  • Als uw organisatie geen gebruik kan maken van het prijsplafond voor energie van de Rijksoverheid, dan vergoeden wij het werkelijke verbruik op basis van de door het Rijk vastgestelde prijsplafonds 2023 voor elektriciteit- en gasverbruik. Dit gaat om € 0,40 per kWh elektriciteit en € 1,45 per m3 gas. Het prijsplafond is inclusief btw en energiebelasting
  • Als uw organisatie wél in aanmerking komt voor het prijsplafond voor energie van de Rijksoverheid, maar meer verbruikt dan dit verbruiksplafond, vergoeden wij dat meerverbruik. Deze vergoeding is gelijk aan de tarieven die gehanteerd worden binnen het prijsplafond (€ 0,40 per kWh elektriciteit en € 1,45 per m3 gas). Het prijsplafond is inclusief btw en energiebelasting.

Energieadvies inwinnen

Een goede onafhankelijke partij voor het inwinnen van energieadvies is Energie Zakelijk. Maatschappelijke organisaties kunnen hier gebruik van maken.
Meer informatie hierover vindt u op de website van Energie Samen Riviereland.

Meteen subsidie aanvragen? Print het aanvraagformulier, vul het in en stuur het per post naar: 

Gemeente Neder-Betuwe,
ter attentie van Subsidiebureau Sociale Pijler
Postbus 20, 4043 ZG Opheusden.

Of stuur het formulier per e-mail naar: subsidiessocialepijler@nederbetuwe.nl. Zet in de onderwerpregel subsidieaanvraag energiecompensatie organisaties 2023.

Eerst meer informatie? Mail naar subsidiessocialepijler@nederbetuwe.nl.