Op de grens van de jaren 2023 en 2024

Nees van Wolfswinkel

Nog een enkele week en een jaar ligt weer achter ons. Rond een jaarwisseling las ik eens: ‘Een jaar dat zich als vele jaren daarvoor aaneen zal rijgen in de rusteloze wenteling van het rad der eeuwen.’ Vaak hoor je dat hoe ouder iemand wordt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. Langzamerhand kan ik hierover meepraten.

De tijd gaat ook snel omdat nieuwe ontwikkelingen over elkaar heen buitelen. Ik hoorde een paar weken geleden iemand zeggen: “We horen nu in één week meer dan de mensen vroeger in tientallen jaren.” Niet alleen omdat er zoveel meer gebeurt dan voorheen, maar ook omdat de moderne communicatie de wereld als het ware kleiner heeft gemaakt. Gebeurtenissen, waar ook ter wereld, die we vroeger niet of nauwelijks meekregen, bereiken ons nu binnen een paar minuten. Al die berichten die in een hoog tempo elkaar opvolgen maakt ook dat het lijkt of de tijd steeds sneller gaat.

De rusteloze wenteling van de jaren, maar ook een rusteloze tijd. Als we op het hele wereldgebeuren zien is er ook alle reden om ons zorgen te maken. De oorlog in Oekraïne duurt maar voort en het einde is niet in zicht. De strijd in het Midden-Oosten is weer hevig losgebarsten. Niemand weet hoe lang dit duren zal. Ook in andere delen in deze wereld zien we verontrustende ontwikkelingen.

Laten we ook even dichter bij huis blijven In november werden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. We mochten onze stem weer uitbrengen. De uitslag is bekend. Het volk heeft gesproken. Te verwachten is dat de kabinetsformatie nog wel even op zich laat wachten. En dat terwijl de uitdagingen op allerlei terreinen groot zijn. Als wethouder weet ik inmiddels hoe lastig het is lang te moeten wachten op besluiten van hogere overheden.

Wat heeft 2023 ons gebracht? Vorige week werd aan ons als wethouders de vraag gesteld wat binnen de portefeuilles het onderwerp was waarop we tevreden terugzien. We mochten maar één onderwerp noemen. Ik koos voor het volgende. In de gemeenteraadsvergadering van september stelde de raad bestemmingsplannen vast voor de bouw van bijna 600 woningen. Voor een gemeente van onze omvang uniek. Daarnaast gaan we volop door met het voorbereiden van andere woningbouwplannen om ter besluitvorming aan de gemeenteraad voor te leggen. We proberen hierbij volop rekening te houden met de afspraken die zijn gemaakt in het Programma Wonen dat als titel heeft ‘Bouwen voor iedereen en bouwen in alle kernen’.

Blij ben ik ook met de ontwikkelingen op en rond het Dokter M. van Drielplein in Ochten. Samen met de partners in dit plan willen we op 15 januari de inwoners bijpraten over hoe het eruit komt te zien; zij ontvangen binnenkort een uitnodiging hiervoor. Na jaren van onderhandelen is er eindelijk een akkoord.

De laatste maanden is er binnen het gemeentehuis extra hard gewerkt. Op 1 januari 2024 zal uiteindelijk toch de nieuwe Omgevingswet zijn ingevoerd. Een proces met veel onzekerheden nog. Met stoom en kokend water zijn daarom zoveel als mogelijk plannen dit jaar nog beoordeeld en ter inzage gelegd. Of zelfs al door de gemeenteraad goedgekeurd. Dit, om deze initiatieven onder het oude regime nog af te kunnen wikkelen. Hoe het DV onder de nieuwe wetgeving zal gaan blijft spannend. Nog steeds zijn er zorgen over het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO). Verschillende gemeenten hebben daarom al in een vroeg stadium besloten voorlopig geen initiatieven in behandeling te nemen.

Ons college heeft besloten hier niet in mee te gaan. Onze ondernemers en inwoners willen we niet onnodig laten wachten op afhandeling van hun plannen. Ze kunnen maar vast klaarliggen. Er wordt ook de komende tijd veel van onze organisatie gevraagd om onder het nieuwe regime alles in goede banen te leiden. De overheid moet toezien op het naleven van regels maar heeft bovenal ook een dienstverlenende taak. We hopen hier ook in het nieuwe jaar 2024 invulling aan te kunnen geven.

Ik wens u gezegende Kerstdagen en een goede jaarwisseling toe.

Nees van Wolfswinkel

Wethouder