Herdenken

Column burgemeester Jan Kottelenberg

In de komende week is het 79 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog voorbij was in ons land. We herdenken de oorlogsslachtoffers die, waar ook ter wereld, omkwamen in die periode of na die tijd bij conflicten en vredesmissies.

Vijf lange oorlogsjaren waren het in 1940-1945, waarin ook de Betuwe zwaar werd getroffen. Verlies van mensen, verwoesting, evacuaties, onderwaterzetting. Een donkere periode die de meesten van ons niet hebben meegemaakt en alleen kennen door de verhalen van onze ouders, opa’s en oma’s, overgrootouders. Of uit films, de verhalen op school en vele boeken die zijn geschreven, tot op de dag van vandaag. Daardoor kennen we de geschiedenis. Maar ook al lees of hoor en zie je nog zoveel over die tijd, wij weten niet hoe het écht geweest moet zijn om zoiets mee te maken. De spanning en de angst, de zorgen en het verdriet, de geuren en het grauwe gevoel van toen, ook al was het lente. Het is niet voor te stellen dat sommigen maar moesten zien hoe je aan eten kwam of waar je zou slapen; dat er zoveel onrecht was. Wie het niet meemaakte, kan het niet bevatten. We kunnen er alleen maar stil van worden.

Aanstaande zaterdag 4 mei staan we twee minuten stil. Uit respect en medeleven aan allen die omkwamen. Twee minuten om extra te beseffen hoe duur onze vrijheid is betaald. Doet u ook mee? Doe jij ook mee?

Samen twee minuten stil zijn, thuis of bij een monument in onze gemeente of elders. De vrede die wij de volgende dag mogen vieren is dat zo waard. Het is die vrede, waar het zoveel mensen in de wereld op dit moment aan ontbreekt en waar zij zo vurig op hopen.

Jan Kottelenberg,
Uw burgemeester