Column: Gezond op eigen wijze

Wethouder Herma van Dijkhuizen

Wethouder Herma van Dijkhuizen

Dat is de naam van het nieuwe platform dat ik deze zomer met veel plezier heb mogen presenteren. Gezond op eigen wijze is een platform waarin ondernemers, zorginstellingen, verenigingen, scholen, andere partners en de gemeente zich met elkaar verbinden. Dat doen we om onze inwoners te ondersteunen in hun zoektocht naar een gezondere leefstijl.

Het mooie is dat bij Gezond op eigen wijze alles goed is. We vragen u níet om alleen maar wortels en sla te eten of dagelijks vijf kilometer hard te lopen. We vragen u ook niet om etentjes af te zeggen of om dagelijks push-ups te doen. Natuurlijk, dat kan en mag. Maar wat we vooral graag willen is dat onze inwoners hun keuzes bewuster maken.

Dat bewuster maken kan hem zitten in kleine dingen. Op de fiets of met de auto naar school, werk, kerk, winkel. Een koekje of een appel in je broodtrommel. Een ommetje maken of sociale media checken in je lunchpauze. Een praatje maken of gehaast doorlopen als je een buurtgenoot tegenkomt. Wij geloven er in dat al die kleine, bewuste keuzes, ons fitter en gelukkiger maken. Niet alleen ons lijf, maar zeker ook onze geest.

En dat is waar we het als gemeente voor doen: inwoners die tevreden en gelukkig zijn met het leven dat ze mogen leiden. Deze week las ik een artikel waarin psycholoog Ap Dijksterhuis schreef over geluk en hij vroeg zich af waar dat nou in zit. Hoewel 50 procent van ons geluk te maken heeft met genen en omstandigheden, heeft die andere 50 procent te maken met ons eigen gedrag. Het zijn de keuzes die we zelf maken die ons leven dus voor een groot deel beïnvloeden.

De grote vraag is: hoe ga je om met de dingen die je overkomen? Want daar zit de winst. En laat nou het bewustzijn van je leefstijl, de keuzes die je elke dag maakt één van die punten van winst zijn. Dan is het cirkeltje weer rond. Wij, de platformpartners van Gezond op eigen wijze ondersteunen u en jou hier graag bij.

Neem eens een kijkje op de website www.gezondopeigenwijze.nl om meer te weten te komen over Gezond op eigen wijze. Onder het kopje Onder ons en vervolgens Aangesloten partners ziet u hoeveel organisaties, scholen, verenigingen, ondernemers, gezondheidspraktijken etc. al met ons samenwerken aan gezondheid in Neder-Betuwe.

Herma van Dijkhuizen, wethouder