AED-cursus voor verenigingen met bijdrage vanuit Gezond op eigen wijze

Zeven verenigingen deden de afgelopen weken mee aan de AED-cursus die hen werd aangeboden door de Sport- en Beweegkoepel Neder-Betuwe. De organisatie kreeg hiervoor een bijdrage vanuit het programma Gezond op eigen wijze. Tijdens de cursus leerden de leden van de verenigingen hoe zij het AED-apparaat kunnen gebruiken bij een reanimatie.

Een deelnemer oefent het reanimeren tijdens de AED-training voor sportverenigingen

Volgens de Hartstichting overlijden in Nederland naar schatting 150 tot 200 mensen tijdens of vlak na het sporten. Het bestuur van de Sport- en Beweegkoepel Neder-Betuwe vond het daarom een goed idee om leden van de verenigingen in de gemeente een AED-cursus aan te bieden. “We vonden dat verenigingen hier baat bij kunnen hebben”, zegt Pieternel Friedrichs van de Sport- en Beweegkoepel Neder-Betuwe.

EHBO en Medical Life Support

De Sport- en Beweegkoepel heeft van tevoren informatie gevraagd bij plaatselijke EHBO-verenigingen en Medicall Life Support in Kesteren. Deze organisatie verzorgde al trainingen binnen de verenigingen. Ook de deelnemers die zich via de Sport- en Beweegkoepel hadden aangemeld volgden de training hier.

Levens redden

Er was veel animo voor de cursussen. Maar liefst 39 leden van DOVOL, Dijkrunners en Sethone uit Dodewaard, IJsclub Eendracht 68 uit Eldik, VOLO uit Echteld, IJsclub de Hoeken uit IJzendoorn en de Korfbalvereniging uit Kesteren deden mee. Er werd zelfs een extra avond gehouden. “De cursus is uiteraard niet alleen tijdens het sporten te gebruiken. Op veel plekken hangen tegenwoordig AED-apparaten. Het is mooi dat steeds meer mensen weten hoe ze die moeten gebruiken en hiermee levens kunnen redden”, aldus het bestuur van de Sport- en Beweegkoepel Neder-Betuwe.

Ook een bijdrage via Gezond op eigen wijze aanvragen?

Heeft u een goed idee of wilt u activiteiten organiseren die passen bij de doelen van Gezond op eigen wijze? Hiervoor is vanuit het programma geld beschikbaar. U kunt ook subsidie aanvragen voor iets blijvends. Meer informatie over Gezond op eigen wijze en het aanvragen van een bijdrage is te vinden op www.gezondopeigenwijze.nl.