023-063 Klimaatweek Neder-Betuwe van 28 oktober t/m 4 november

Binnenkijken in huizen in de omgeving, om te zien hoe bewoners hun huis al hebben verduurzaamd. Een buitenexcursie bij wind- en zonneparken in IJzendoorn en Echteld. Een gratis boom voor in de tuin. Hulp in de WoonWijzerWinkel bij het aanvragen van offertes én de uitvoering. Dat en meer kan tijdens de Klimaatweek Neder-Betuwe van 28 oktober tot en met 4 november. Kijk op samendetoekomst.nl/klimaatweek.

Gemeente Neder-Betuwe doet mee aan de Nationale Klimaatweek en biedt haar inwoners mooie activiteiten aan die helpen bij het verduurzamen van de eigen omgeving. Goed voor de portemonnee en goed voor het milieu.

Zaterdagen 28 oktober en 4 november: Nationale Duurzame Huizen Route

Ook in Neder-Betuwe en omliggende gemeenten stellen enthousiaste huiseigenaren hun woning open. Zij delen hun ervaringen en tips uit de praktijk bij het verduurzamen van hun huis. Op www.duurzamehuizenroute.nl is te zien welke huizen open zijn op 28 oktober en 4 november en kan een bezoek worden ingepland.

Maandag 30 oktober: Start actie ‘Bestel een gratis boom voor in je tuin’

Van 30 oktober tot 30 november 2023 kunnen inwoners van Neder-Betuwe een aanvraag doen voor een gratis boom in eigen tuin. Gemeente Neder-Betuwe stimuleert dat er in de dorpen meer groen komt in particuliere tuinen. Belangrijk, want bomen brengen verkoeling als het in de zomer erg warm is én meer groen betekent meer opname van regenwater. Inwoners kunnen kiezen uit zes soorten (fruit)bomen. In totaal zijn er 200 bomen weg te geven (op=op). Het aanvraagformulier staat online vanaf 30 oktober op samendetoekomst.nl/klimaatweek

Dinsdag 31 oktober: Hulp bij aanvragen offertes bij WoonWijzerWinkel in Tiel

De WoonWijzerWinkel is onafhankelijk en helpt huizenbezitters het hele jaar door bij het verduurzamen van hun woning. Dat is breed: van oriëntatie, keuze oplossing tot offerte en uitvoering. De WoonwijzerWinkel is alle werkdagen open. Speciaal voor inwoners van Neder-Betuwe geven adviseurs van de WoonWijzerWinkel op 31 oktober van 16.00 tot 20.00 uur advies over het aanvragen en beoordelen van offertes. Met een rondleiding langs voorbeelden over isoleren, ventileren, (hybride) warmtepompen, enzovoort. De WoonWijzerWinkel is te vinden aan de Teisterbantlaan 1a in Tiel.

Woensdag 1 november: Bezoek aan wind- en zonneparken in ontwikkeling in IJzendoorn en Echteld

Neem op woensdagmiddag 1 november een kijkje bij wind- en zonneparken die in ontwikkeling zijn in Neder-Betuwe. Bezoek Windpark Echteld-Lienden en de drijvende zonneparken in de Willemspolder IJzendoorn en de Gouverneurspolder Ochten. Er staan ook informatiestands die ook zonder rondleiding zijn te bezoeken. Op de website samendetoekomst.nl/klimaatweek staan de tijden van de rondleidingen vermeld. 

Donderdag 2 november: Duurzaamheidsteam Neder-Betuwe op weekmarkt Opheusden

Het Duurzaamheidsteam van Neder-Betuwe staat in de promotietent Samendetoekomst.nl op de weekmarkt in Opheusden van 14.00 tot 17.00 uur. Het team vertelt graag meer over wat inwoners kunnen doen op het gebied van duurzaamheid.

Kijk voor alle informatie en de leuke activiteiten tijdens de Klimaatweek op de speciale website voor duurzaamheid van de gemeente: www.samendetoekomst.nl/klimaatweek.