023-058 Alex Boersma ontvangt Neder-Betuwe Speld voor heldendaad

Deze zomer verrichtte Alex Boersma uit Kesteren een heldendaad. Met gevaar voor eigen leven redde hij een zwemmer die in nood was uit de Waal. Op 9 oktober eerde burgemeester Jan Kottelenberg Alex met de Neder-Betuwe Speld.

In het bijzijn van een aantal plaatsgenoten die Alex voordroegen voor deze bijzondere onderscheiding, speldde burgemeester Kottelenberg bij hem afgelopen maandag de Neder-Betuwe Speld op. “Wat jij deed op die zomerdag is heel bijzonder, je redde een mens van de verdrinkingsdood. Daar heb je moed voor nodig en daadkracht. Jij hebt dat allebei.”

De zwemmer die in de problemen kwam had het geluk dat Alex dit zag en met gevaar voor eigen leven hem tegemoet zwom en mee terug nam naar de kant. Eenmaal bijgekomen kreeg de redder een flinke omhelzing van een dankbaar mens.

De Waal is een brede snelstromende rivier met een diepe vaargeul. Door het vele scheepvaartverkeer en de sterke onderstroom is zwemmen er levensgevaarlijk, ook voor ervaren zwemmers. Elk jaar zijn er incidenten die niet altijd zo goed aflopen als deze zomer.

Neder-Betuwe Speld

Met de Neder-Betuwe Speld - een verzilverd boomblad - waardeert gemeente Neder-Betuwe personen voor een bijzondere prestatie, initiatief of werkzaamheden voor de gemeenschap van Neder-Betuwe. Zij kunnen hiervoor worden voorgedragen. Het kan gaan om iets dat veel jaren in beslag nam maar het kan ook gaan om ‘het moment’.